Retete traditionale din Romania

Crema caramel
Creme

Crema caramel

Se pun 200 gr zahar pe foc, sa se caramelizeze. Se amesteca bine, apoi se ia vasul de pe foc si se tapeteaza intregul vas cu...

Crema caramel
Halva de gris
Prajituri

Halva de gris

Se pune untul la topit, apoi se adauga grisul cernut, se amesteca la cald, pana incepe sa se rumeneasca. Se toarna apoi...

Halva de gris
Nuci glasate
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Nuci glasate

Se pune zaharul intr-o tigaie, se amesteca pana se caramelizeaza, apoi se adauga miezul de nuca, taiat in bucatele mai mari...

Nuci glasate
Bavareza de caise
Creme

Bavareza de caise

Caisele se dau prin sita, apoi se pun la fiert cu zaharul, pana se obtine o marmelada, in care se adauga gelatina, inmuiata...

Bavareza de caise
Bavareza de zmeura
Creme

Bavareza de zmeura

Se da zmeura prin sita, apoi se pune la fiert impreuna cu zaharul. Se ia de pe foc marmelada obtinuta si se adauga in ea...

Bavareza de zmeura
Napolitane cu miere si nuci
Preparate cu miere

Napolitane cu miere si nuci

Napolitanele cu miere si nuci este o reteta rapida si delicioasa cu foi de napolitane. Se prepara rapid si pofta de dulce...

Napolitane cu miere si nuci
Nuga cu nuci
Prajituri

Nuga cu nuci

Se bat albusurile spuma tare cu 100 gr zahar. Separat, se fierbe restul de zahar, impreuna cu glucoza sau mierea in 100 ml...

Nuga cu nuci
Pricomigdale cu nuci
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Pricomigdale cu nuci

Miezul de nuca macinat, se amesteca impreuna cu zaharul, albusurile si se pune compozitia pe foc, amestecand continuu. Se...

Pricomigdale cu nuci
Briose
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Briose

Faina se amesteca cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut, apoi se adauga zaharul, sarea si zaharul vanilat. Se amesteca,...

Briose
Branzoaice moldovenesti
Cozonac

Branzoaice moldovenesti

Branzoaicele moldovenesti sunt foarte gustoase. Pentru aceasta reteta avem nevoie de branza dulce.

Branzoaice moldovenesti
Savarina
Prajituri

Savarina

Se amesteca faina impreuna cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se adauga apoi ouale, restul de lapte, zaharul, sare...

Savarina
Franzelute cu sos de vin
Prajituri

Franzelute cu sos de vin

Se amesteca faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut. Se adauga apoi jumatate din cantitatea de unt, zaharul, laptele,...

Franzelute cu sos de vin
Invartita
Prajituri

Invartita

Se amesteca faina cu drojdia inmuiata in lapte caldut. Se adauga ouale batute cu putina sare, untul topit, zaharul, laptele...

Invartita
Colac traditional pentru nunta
Cozonac

Colac traditional pentru nunta

Faina cernuta se amesteca impreuna cu drojdia dizolvata in lapte caldut. Se bat separat ouale intregi cu zaharul si sare, se...

Colac traditional pentru nunta
Bezele cu nuci
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Bezele cu nuci

Albusurile tinute in prealabil la rece, se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul, miezul de nuca macinat, coaja de lamaie...

Bezele cu nuci
Conopida cu maioneza
Aperitive cu legume

Conopida cu maioneza

Se curata conopida in bucatele, apoi se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce s-a fiert, se scoate, se...

Conopida cu maioneza
Ciuperci cu maioneza
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci cu maioneza

Se curata ciupercile, se spala, apoi se pun la fiert in apa clocotita cu sare si sare de lamaie. Se strecoara, dupa ce au...

Ciuperci cu maioneza
Ciuperci cu usturoi
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci cu usturoi

Se fierb ciupercile in apa cu sare, apoi se strecoara, se racesc si se taie felii subtiri. Se adauga sare, piper, otet si...

Ciuperci cu usturoi
Cozonac moldovenesc
Cozonac

Cozonac moldovenesc

Se amesteca 300 gr faina cu laptele clocotit, amestecat cu drojdia si o lingura de zahar. Se amesteca bine, apoi se acopera...

Cozonac moldovenesc
Pasca cu branza de vaci
Cozonac

Pasca cu branza de vaci

Se prepara un aluat de cozonac din ingredientele de mai sus. Se intinde apoi o foaie groasa de 1 cm, apoi se asaza intr-o...

Pasca cu branza de vaci
Telina cu sos de lamaie
Aperitive cu legume

Telina cu sos de lamaie

Telina se curata, se taie cubulete, apoi se lasa la fiert inabusit cu putina apa, pana se inmoaie. Se taie subtire 50 gr...

Telina cu sos de lamaie
Telina cu masline
Aperitive

Telina cu masline

Telina se taie felii subtiri, apoi se lasa la inabusit. Se scoate dupa ce s-a inmuiat putin, iar in uleiul ramas se caleste...

Telina cu masline
Vinete impanate
Aperitive cu legume

Vinete impanate

Vinetele se cresteaza, pe lungime, apoi se impaneaza cu usturoi si zarzavat calit (morcov si telina). Se prajesc vinetele in...

Vinete impanate
Ghiveci de legume in ulei
Aperitive cu legume

Ghiveci de legume in ulei

Se curata si se taie marunt zarzavatul, apoi se caleste in putin ulei. Separat, se prajeste ceapa tocata marunt, apoi se...

Ghiveci de legume in ulei
Andive cu maioneza
Aperitive cu legume

Andive cu maioneza

Se spala andivele, apoi se scurg si se taie in lung. Se pun apoi intr-o salatiera, se adauga maioneza, zeama de lamaie,...

Andive cu maioneza
Andive cu smantana si oua
Aperitive cu legume

Andive cu smantana si oua

Se curata si se spala bine andivele, apoi se taie pe lung. Se adauga peste ele smantana, ouale fierte tari, tocate marunt,...

Andive cu smantana si oua
Pasta din ficat de pasare
Aperitive cu carne

Pasta din ficat de pasare

Se fierb ficateii, apoi se scurg de apa, se curata de vinisoare si se taie marunt. Separat, se caleste ceapa maruntita, se...

Pasta din ficat de pasare
Unt picant pentru tartine
Sandviciuri

Unt picant pentru tartine

Se freaca untul spuma, apoi se amesteca cu mustarul, piperul, sarea si zeama de lamaie dupa gust.

Unt picant pentru tartine
Salata de vinete
Aperitive cu legume

Salata de vinete

Se coc vinetele, apoi se scurg si se curata de coaja. Se toaca cu un cutit de lemn, iar pasta obtinuta se pune intr-un...

Salata de vinete
Zacusca de ciuperci pentru iarna
Aperitive cu ciuperci

Zacusca de ciuperci pentru iarna

Zacusca de ciuperci pentru iarna este una dintre cele mai indragite intre retetele de zacusca. Pentru aceasta reteta aveti...

Zacusca de ciuperci pentru iarna
Bame a la grec
Aperitive cu ciuperci

Bame a la grec

Se curata bamele de codite, se oparesc si dupa ce s-au racit, se calesc in ulei incins, apoi se stropesc cu zeama de lamaie....

Bame a la grec
Dovlecei a la grec
Aperitive cu legume

Dovlecei a la grec

Dovleceii se curata, apoi se maruntesc si se calesc in ulei incins. Se adauga apoi apa si se lasa sa fiarba inabusit. Se...

Dovlecei a la grec
Telina a la grec
Aperitive cu legume

Telina a la grec

Se curata telina si se taie felii rotunde, care se prajesc pe rand in ulei. In uleiul ramas se caleste si ceapa maruntita. Se...

Telina a la grec
Pasta de oua
Aperitive cu oua

Pasta de oua

Se da prin sita branza impreuna cu galbenusurile fierte, se aadauga untul moale, sarea si piperul.

Pasta de oua
Pasta de masline
Aperitive

Pasta de masline

Se curata maslinele de samburi, apoi se dau prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu untul batut spuma si se potrivesc la...

Pasta de masline
Pasta de masline cu ceapa
Aperitive

Pasta de masline cu ceapa

Se oparesc maslinele, apoi se curata de samburi si se trec prin masina de tocat. Se adauga paine inmuiata si stoarsa si se...

Pasta de masline cu ceapa
Pasta de sardele
Aperitive cu peste

Pasta de sardele

Se freaca untul moale impreuna cu sardelele maruntite. Se adauga dupa gust, sarea, piperul si zeama de lamaie, dupa care se...

Pasta de sardele
Pasta cu peste
Aperitive cu peste

Pasta cu peste

Se fierbe pestele, apoi se curata se oase si piele si se trece prin masina de tocat. Separat, se freaca untul pana de vine...

Pasta cu peste
Pasta de carne
Aperitive cu carne

Pasta de carne

Se fierbe bine carnea, apoi se trece prin masine de tocat de 2-3 ori. Se amesteca cu untul frecat spuma, mustarul, sarea si...

Pasta de carne
Pasta de sunca
Aperitive cu carne

Pasta de sunca

Se freaca untul spuma, apoi se amesteca impreuna cu mustarul, sunca maruntita, sare, piper si cniac dupa gust.

Pasta de sunca
Crochete de varza
Aperitive cu legume

Crochete de varza

Se curata varza de cotoare, se pune la fiert in apa cu sare, apoi se scurg foile, se ruleaza si se taie in firisoare subtiri....

Crochete de varza
Crochete de legume
Aperitive cu legume

Crochete de legume

Se fierbe zarzavatul intreg, apoi se taie in cuburi mici si se amesteca impreuna cu sosul preparat din faina, unt si lapte....

Crochete de legume
Pasta din branza telemea
Aperitive cu branza

Pasta din branza telemea

Se amesteca branza cu untul topit, apoi se adauga smantana si se freaca bine.

Pasta din branza telemea
Pasta picanta din branza de oaie si chimen
Aperitive cu branza

Pasta picanta din branza de oaie si chimen

Se amesteca branza data prin sita cu untul moale, boiaua, chimenul, ceapa rasa pe razatoare si sare dupa gust.

Pasta picanta din branza de oaie si chimen
Pasta din branza de vaci
Aperitive cu branza

Pasta din branza de vaci

Se scurge branza de zer si se trece prin sita. Se freaca untul bine si apoi se adauga branza. Se ametseca bine pasta, iar...

Pasta din branza de vaci
Pasta de cascaval
Aperitive cu branza

Pasta de cascaval

Se curata cascavalul de coaja si se da pe razatoare. Se bate untul spuma, apoi se adauga cascavalul ras si boiaua sau piperul.

Pasta de cascaval
Pasta de urda cu marar
Aperitive cu branza

Pasta de urda cu marar

Daca vrei sa mananci aperitive gustoase, pregateste pasta de urda cu marar. Aceasta reteta se prepara repede.

Pasta de urda cu marar
Gogosi umplute din aluat pripit
Gogosi

Gogosi umplute din aluat pripit

Aluatul pripit se prepara ca in reteta aceasta. Se toarna cu cornetul pe o tava unsa gogosele de marimea unei masline mari....

Gogosi umplute din aluat pripit
Gogosi pripite cu cartofi
Gogosi

Gogosi pripite cu cartofi

Se pun la fiert 200 ml apa impreuna cu 100 ml ulei. Se toarna faina, cand da in clocot amestecul si se ia apoi de pe foc. Se...

Gogosi pripite cu cartofi
Gogosi de cartofi cu cascaval
Aperitive cu legume

Gogosi de cartofi cu cascaval

Se fierb cartofii curatati si taiati in patru, in apa cu sare. Se lasa apoi la racit si se dau pe razatoare. Se adauga faina,...

Gogosi de cartofi cu cascaval
Gogosele din albus de oua
Aperitive cu oua

Gogosele din albus de oua

Albusurile se bat bine, pana devin spuma tare. Se adauga sare, zeama de lamaie si se mai bat putin. Se introduce in...

Gogosele din albus de oua
Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Mancare de cartofi delicioasa cu masline
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
1
Retete de Pasti

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie

Una din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Negresa cu branza si cirese
2
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
3
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
4
Mancaruri cu cartofi

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella

Niste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
Salata de cruditati
5
Salate reci

Salata de cruditati

O salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...

Salata de cruditati
Parteneri
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia