Prazul se curata si se taie in bucati mari si se inabusa in untdelemn. Se adauga maslinele fara simburi, zeama de lamiie,...
Praz cu masline de la Bunica
Vanata, ardeiul si dovlecelul se spala, se taie in cubulete. Ceapa se curata, se taie solzisori. Rosiile se taie cubulete....
Paste cu legume prajite
Cartofii se spala bine se taie bucati si se asaza intr-o tava cu 2-3 linguri de untdelemn. Se dau la cuptor pentru 35 minute....
Cartofi la cuptor cu sos
Fasolea se fierbe in apa cu sare si dupa ce da in clocot se scurge apa si se pune din nou la fiert. Aceasta operatie se...
Chiftele din fasole de la Bunica
Castravetii acri, curatati de coaja, se taie in bucati potrivite, se storc de zeama si se calesc in untdelemn cu ceapa,...
Mancare de castraveti cu gogosari
Conopida rupta in bucatele se spala si se fierbe in apa cu sare. Ciupercile se curata, se spala, se taie felii si se calesc...
Conopida cu ciuperci
Smintina si o lingura de zahar se face frisca si se da la rece. Gelatina se inmoaie cu putin lapte caldut. 450g zahar, 8 oua,...
Tort Sarlota de Fructe
Orezul se spala in mai multe ape, apoi se scurge. Chimenul se prajeste in untdelemnul incins, cu ceapa tocata marunt, apoi se...
Orez cu chimen de la Bunica
Se fierbe orezul cu apa sau lapte. Se fierb separat mere acrisoare ca un compot scazut de tot si dulce. Se asaza in forma...
Budinca de orez acruta
Se prajesc alunele, se dau prin masina si se amesteca bine cu faina, zaharul, untul frecat spuma, ouale. Compozitia se coace...
Tort de alune
Se amesteca toate elementele, mai putin faina si nucile, o jumatate de ora. Se adauga apoi faina presarindu-se cite putina si...
Pesmeti gustosi
Pestele curatat se lasa ½ ora cu sare, se cresteaza si in crestaturi se pun boabe de piper, usturoi, felii de lamiie,...
Crap la cuptor cu usturoi
Se impaneaza muschiul cu slanina si cu usturoi sau se freaca cu ceapa si usturoi pisat. Se asaza in tava peste un strat de...
Muschi cu legume la cuptor
Se inabusa ceapa in grasime, se adauga usturoiul taiat fin, faina si se stinge cu apa sau zeama de oase fierbinte. Se poate...
Ostropel de pui cu ceapa
Se fierbe limba, se curata si se asaza intr-o cratita peste un strat de slanina afumata, ceapa taiata felii subtiri, morcovul...
Limba cu sos de vin
Carnea se da prin masina de tocat, se amesteca bine cu o ceapa taiata marunt si inabusita, miezul de franzela muiat si stors...
Bors de perisoare cu carne de vitel
Se taie morcovii ca fideaua si se pun la fiert impreuna cu ceapa taiata foarte marunt. Cind s-au inmuiat, se strecoara si se...
Supa - crema de morcovi
Morcovul, patrunjelul si ceapa curatate si spalate se dau pe razatoarea de zarzavat si se prajesc usor cu uleiul. Se adauga...
Ciorba de varza acra dreasa cu smintina
Galbenusul rascopt se da prin sita, ficateii de pasare se fierb si se zdrobesc cu furculita, iar ceapa se toaca marunt. Se...
Pasta picanta
Sfecla se coace sau se fierbe intreaga, dupa care se curata si se taie cubulete. Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare,...
Salata de ciuperci cu sfecla
Tiramisu reţetă cu frisca Se face o cafea din 3 cani de apa si cele 6 lingurite de cafea si se lasa sa se raceasca; se...
Tiramisu reţetă cu frisca
Mierea, galbenusurile, zaharul si apa se bat, pina cind compozitia se albeste si creste. Se adauga grisul cu scortisoara,...
Rulada cu crema de ciocolata
Stafidele alese si spalate se pun intr-o ceasca cu rom si se lasa 30 minute. Separat se freaca untul cu zaharul pina devine...
Biscuiti cu stafide
Intr-o cratita de marimea unui blat, se pune 120 gr. zahar tos si se lasa sa se caramelizeze usor. Se curata merele de coaja,...
Budinca de mere si dulceata
Se spala limba bine in mai multe ape si se fierbe pe jumatate. Se curata de pielite, taind grasimea si carnea dinspre gitlej,...
Limba umpluta
Din faina, oua, lapte si sare se prepara un aluat ca pentru taitei, care se lasa sa stea, acoperit cu un servet, pina se...
Coltunasi cu carne de pasare
Se taie pestele in bucati, dupa ce a fost curatat de solzi si spalat foarte bine, apoi se prajeste in ulei fierbinte. In...
Peste cu sos Ragut
Se aleg cartofi de aceeasi marime, se curata si se scoate o parte din miez. Se toaca foarte marunt ceapa, se caleste in ulei,...
Cartofi umpluti cu carne de pasare
Se curata merele, se taie in cuburi, se fierb in apa cu sare, zahar si scortisoara pe foc slab. Dupa cca 10-15 minute, se...
Supa de mere acrisoare
Se curata zarzavatul, se spala si se taie patratele. Se prajeste ceapa in ulei si cind s-a rumenit se adauga zarzavaturile...
Bors de cartofi cu verdeata
Ouale fierte tari se curata de coaja, se taie in jumatati in lungime, se scoate galbenusul si se da prin sita. Se freaca...
Oua umplute cu sunca si ceapa
Cascavalul taiat felii de grosimea unui deget se da prin faina, ou si pesmet si se prajeste in grasime bine incinsa
Cascaval in pesmet
Blatul: Se bat spuma albusurile cu zaharul. Bezeaua se intinde pe hartie pergament sub forma de 2 discuri. Se coace la foc...
Tort de bezea cu crema de lamaie
Iepurele se impaneaza cu bucati de usturoi si sunculita si se presara cimbru, piper si sare deasupra. Astfel pregatit, se...
Iepure impanat, la cuptor
Iaurtul se bate cu furculita pina se omogenizeaza bine; usturoiul se striveste pina se obtine o pasta si se amesteca cu...
Sos de iaurt
Oul cu zaharul si laptele se fierb pe foc foarte mic sau la bain-marie pina se incheaga putin (lingura ramine cu un strat f....
Tort Diplomat
Prepararea sosului: intr-o tigaie mare, incinsa, se pun bucatelele de bacon, dupa ce in prealabil au fost taiate (nu foarte...
Spaghete Carbonara
Se taie marunt usturoiul, se dau pe razatoare cei 2 morcovi si se calesc in tigaia in care s-a incins in prealabil uleiul de...
Paste cu ciuperci
Busuiocul cu uleiul, usturoiul, parmezanul ras si mugurii de pin se mixeaza intr-un vas timp de 5 min., pina cand pasta...
Sos pentru spaghete al pesto
Foile: se amesteca toate ingredientele, dupa care aluatul rezultat se imparte in trei parti. Se fac trei foi care se coc pe...
Prajitura de Craciun
Se amesteca untul cu zaharul pudra si laptele praf. Dupa ce s-a omogenizat bine si s-a obtinut o pasta fina, se pune nuca de...
Rafaello cu alune
Se face un blat din albusurile de la cele 6 oua batute spuma, se adauga pe rind zaharul, nuca macinata, faina, praful de...
Prajitura cu crema de ciocolata
Se pune faina la loc cald din ajun; cu 4-5 ore inainte de a framinta cozonacii se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si...
Cozonaci cu nuca
Se taie carnea in bucati mici, se prajeste pe jumatate in ulei si se pune separat. In aceeasi grasime, se caleste ceapa...
Papricas de Sibiu
Se toaca impreuna carnea sislanina si morcovul. Ceapa se taiem marunt si se caleste putin cu o lingura unsoare. Cind s-a...
Sarmale de varza acra
Carnea se spala, se curata de eventuale pielite, apoi se taie felii potrivit de groase. Se ung feliile de carne cu piper,...
Friptura de carne de porc
Se fierb macaroanele in apa cu sare. Se lasa 2-3 ore sa se umfle in apa calduta. Se clatesc cu apa rece si se strecoara. Se...
Salata de macaroane cu maioneza
Se fierb cartofii in coaja. Separat, in apa usor sarata, se fierb morcovii si telina si tot separat, sfecla rosie. Se taie...
Salata combinata, de iarna
Se pune la fiert intr-o oala mai mare aproximativ 3-4 litri de apa, iar cind incepe sa fiarba se pune carnea taiata bucatele,...
Ciorba de zeama de varza
Sfecla si zarzavaturile se curata, se spala si se dau pe razatoarea cu gauri mici. Se pastreaza doua linguri de sfecla rasa,...
Crema-supa de sfecla
Ciupercile(de preferinta ghebe sau hribi),fierte inainte, se amesteca cu ceapa calita in prealabil, adaugindu-se putina apa...
Ciuperci calite
Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane