Se inmoaie chiflele in laptele indulcit cu jumatate din cantitatea de zahar si cu zaharul vanilat. Merele curatate de coaja...
Desert din mere cu chifle
Castanele, curatate de coaja tare si de pielita subtire, se fierb in apa clocotita, se lasa sa se raceasca si se dau prin...
Prajitura necoapta din pireu de castane si biscuiti
In spuma de albusuri si zahar se pun cele 9 galbenusuri, pe rind cite unul batind intr-una cu lingura. Se adauga cacaua,...
Tort Othello
Se freaca margarina, se incorporeaza faina si ouale si se subtiaza cu vin. Se adauga sunca si maslinele, praful de copt...
Chec aperitiv - deosebit
Se amesteca toate ingredientele si se pune compozitia in forma unsa si tapetata. Se poate pune in jumatate de compozitie...
Chec simplu
Se aleg boabele bune si se spala. Zaharul cu apa se pun la pe foc iute pina se leaga foarte bine. Se adauga boabele de...
Marmelada de struguri
Se fierb cartofii, se curata, se paseaza. Se adauga 1 ou, 3 albusuri, 100 gr. cascaval, piper si sare. Se amesteca bine. Se...
Chec de cartofi cu ciuperci
Se taie ceapa, pieptul de pui si baconul. Se calesc in 3 linguri de ulei, pina se albeste carnea de pui. Se adauga orezul, se...
Orez cu pui si bacon
Se prepara din carne de pui, vitel, purcel, berbec. Ceapa taiata marunt se inabuse cu grasime, cu boia si cu carnea taiata...
Papricas
Se prepara cu carne de vitel, pasare, porc sau cap de piept de vaca. Gutuile nealtoite sint mai parfumate. Se fierbe carnea....
Gutui cu carne
Limba foarte bine spalata, se fierbe in apa clocotita. Se curata de pielita, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in felii si...
Limba cu sos de rosii
Bamele, curatate si spalate, se tin 1 ora in apa cu sare si otet. Bucatile de pui se prajesc in untura pina se ingalbenesc,...
Pui cu bame
Fiecare gogonea se taie in jurul cotorului, scotindu-se pe aici, cu ajutorul unui ac de par, toata saminta. Se pregatesc pe...
Dulceata de patlagele verzi (gogonele)
Se spala fructele, se scurg, se scot simburii, la prune, la piersici, iar perele si merele se curata de coaja, li se scot...
Gem asortat
Se caleste ceapa taiata pestisori in cele doua linguri de ulei. Cind incepe sa se ingalbeneasca, se adauga rosiile, curatate...
Ciorba de berbec (reteta araba)
Cartofii curatati si taiati in bucati se pun sa fiarba in apa rece, sare si ceapa taiata marunt. Cind au fiert, se adauga o...
Ciorba de cartofi acrita
Se curata varza, se taie in sferturi sau in felii subtiri. Se pune sa dea citeva clocote in apa sarata si se scurge. Orezul...
Varza dulce cu orez si smintina
Vinetele spalate si curatate de codite se taie bucati, se sareaza, se lasa ½ de ora cu sare. Se storc de zeama, se prajesc...
Vinete cu masline
Cartofii fierti in coaja se curata, se trec prin masina de carne. Se amesteca bine cu brinza, oua si sare. Se coace in forma...
Budinca de cartofi cu brinza de vaca
Ciupercile se curata si se spala, apoi 2/3 din ele se taie lamele subtiri si se pun la fiert cu apa rece. Dupa circa 10-15...
Crema-supa de ciuperci
Se incalzeste cuptorul la 350*F(180*C). Se intinde o foaie de pergament intr-o tava de 40x25 cm. Se amesteca ouale cu zaharul...
Rulada de lamiie
Foile: Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa aluatul obtinut la race, de seara pina dimineata. A doua zi se imparte...
Prajitura cu miere de albine
Sfecla, morcovul si telina, curatate si spalate, se taie fideluta sau se dau pe razatoare si se pun intr-o salatiera....
Salata de sfecla cruda
Se alege o varza indesata si cu foile subtiri. Se desface fiecare foaie, se spala, se scoate partea groasa. Se suprapun mai...
Salata de varza alba dulce
Acest aperitiv este foarte delicios. Pentru aceasta reteta avem nevoie de brinza de vaci si telemea.
Ardei umpluti cu brinza de vaci si telemea
Sunca, trecuta de doua ori prin masina de tocat, se freaca cu untul pina se omogenizeaza. Se adauga coniacul, se sareaza si...
Crema de sunca
Se prepara un sos alb care se stinge cu apa, zeama de carne sau lapte. Se fierbe bine, se adauga hrean ras si inabusit in unt...
Sos de hrean
Se prepara in doua feluri: cu rosii sau fara rosii. Se inabusa ceapa in grasime, se adauga usturoiul taiat fin, faina si se...
Sos ostropel
Se fierbe o lamiie cu coaja 3 ore continuu pina se topeste. Se scoate si se freaca cu o lingura de faina, 8 galbenusuri, ¾...
Budinca fina de lamiie
Se toaca merele, decojite, telina fiarta si carnea de pui, in cubulete. Se amestesca impreuna cu smintina si maioneza. Se...
Salata Blanche
Din oua, zahar si faina se face un blat care se coace in tava unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-a copt se lasa la racit....
Prajitura diplomat
Conopida se desface in buchetele si se fierbe in apa cu sare; dupa ce s-au fragezit se scot buchetelele si se scurg bine. Se...
Conopida la cuptor
Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga sarea, zaharul si laptele. Se bate totul...
Clatite cu dulceata
Puiul taiat bucati de pune la fiert in cinci litri de apa. Cind incepe sa clocoteasca, se alege spuma si se adauga morcovul...
Supa de pui cu usturoi si zdrente de ou
Se face o coca din margarina, ou, zahar, lapte batut(iaurt), praful de copt, faina. Se curata de coaja merele, se dau pe...
Placinta cu mere
Se curata ceapa si se taie rondele, se spala verdeata, salata se spala foaie cu foaie. Se caleste ceapa in putin ulei pina...
Supa de salata
Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Cind este fiert se lasa sa se...
Salau polonezSe curata gutuile de coaja si samburi si se taie felii de grosimea unui deget. Se pun in apa rece. In acest timp se fierbe...
Compot de gutui aromat
Se aleg gogosari frumosi, se spala, se sterg bine cu un servet curat, se taie codita si cu o andrea se inteapa in jurul...
Gogosari in otet
Se curata de coaja merele si perele, se scot simburii(si la prune). Se taie fructele bucati si se dau prin masina de tocat,...
Marmelada melanj
Galbenusurile cu zaharul, coaja si zeama de la o lamiie se freaca pina se obtine o crema. Se adauga albusurile batute spuma...
Dobos-tort cu ciocolata
Se amesteca intr-o cratita mierea usor incalzita cu zaharul si nucile. Se adauga untul taiat felii subtiri si cacaua si se...
Napolitane cu foi "Lica"
Se freaca untul cu zaharul, se adauga faina, ouale unul cite unul, vanilia taiata bucati, coaja de lamiie rasa si stafidele...
Prajitura Mariana
Se freaca bine ouale intregi cu galbenusurile, zaharul pudra, coaja de la o lamiie si faina. Se bat bine si se adauga...
Piinea episcopului
Se freaca galbenusul crud cu sare si mustar, pina ce devine alifios. Se adauga ulei, zeama de lamiie si verdeata(patrunjel,...
Sos de mustar cu galbenusuri
Mazarea se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cind da in clocot se adauga morcovii si cartofii curatati, spalati si...
Supa de legume rapida
Ceapa taiata marunt se inabusa putin in ulei sau unt, adaugind faina, boiaua si sarea. Se acopera cu apa si dupa ce da un...
Bors de urzici cu orez si boia
Se spala conopida, se desface in buchetele, se fierbe in apa clocotita. In acest timp, se prepara un sos alb din margarina,...
Conopida cu sos de smintina
Se inmoaie chiflele in lapte, se storc si se freaca pe foc pina se obtine o pasta omogena. Se lasa sa se raceasca putin, apoi...
Ardei umpluti cu franzelute
Se taie vinetele in jumatati, se oparesc in apa clocotita cu sare 10-20 minute. Se pun sub teasc. Intre timp se prepara...
Vinete umplute cu orez
Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane