Sarmale de post pentru carnivori

Sarmalele de post pentru carnivori sunt, asa cum le sugereaza si numele, perfecte in perioada postului si au un gust aproape identic cu cel al sarmalelor cu carne.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Sarmale de post pentru carnivori

Ingrediente

  • Soia 2 plicuri a 100 gr, uscata
  • Ciuperci 2 cutii de 400 g fiecare (din care ciuperci reprezinta cam jumate, restul lichidul conservant care se arunca), spalate si scurse bine
  • Usturoi 2 catei mari
  • Ceapa 4 medii spre mici (adica cam 3 medii sau 2 relativ mari)
  • Pasta de tomate un borcanel de 300 gr, cum ziceam, nu f acru si nu f concentrat. Pe el scria 24% Grija mare: daca e acru se pune mult mai putin Ce am gasit eu era dulce-acrisor
  • Ardei capia 4 medii spre maricei Rosu inchis
  • Patrunjel radacina aprox 150g
  • Pastarnac radacina aprox 250g
  • Morcov aprox 700g
  • Ulei 300 - 350ml
  • Orez 350- 400g
  • Varza dulce
  • Mirodenii:
  • marar,
  • cimbru,
  • piper,
  • 1 + 1/2 lingurita de vegeta dintr-un plic de condimente pentru sarmale
  • Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la condimente pentru sarmale

Mod de preparare

Azi m-am apucat sa fac sarmale de post. Am mai facut, si, zic eu, si zic si fiica-mea si nevasta-mea ca au fost mai mult decat bune. Ca si data trecuta, scopul principal e sa obtin un gust cat mai apropiat de gustul sarmalelor cu carne. De asemenea culoarea si mirosul compozitiei inainte de de a fi fierte sa aduca macar in treacat de carne.

In principiu voi folosi cam aceleasi ingrediente ca si data trecuta, doar ca, datorita faptului ca anterior compozitia a fost cam moale, de data asta voi pune soia uscata, si nu fiarta, doar macinata. Si mai mult orez.
Premise: ce intentionez sa folosesc (la compozitie) si de ce.

Soia - pentru aport proteic, si avand un gust neutru, si fiind uscata pentru a absorbi din apa celorlalte ingrediente. Textura.

Ardei capia (neaparat capia) rosu - pentru culoare si dulceata pe care o are dupa ce e fiert. Nu ardei rosu obisnuit pentru ca nu trebuie sa existe nici un gust de ardei in sarmale, iar capia nu are.

Pasta de rosii, nu foarte acra, pentru a putea pune mai multa - pentru culoare, si prin gustul acrisor neutralizarea partiala a dulcetii ceorlalte ingrediente. O fi ea carnea dulce, dar nu e zahar.

Ciuperci - pentru aport nutritiv.
Patrunjel radacina - un touch de aroma si pt textura.
Pastarnac radacina - dulceata, un touch de aroma si pt textura - cantitate aprox. dubla fata de patrunjel.
Morcov - dulceata, textura si aroma - Cantitate aprox. tripla fata de pastarnac.
Ceapa - c-asai romanul, pune in toate :)
Usturoi - am obs. ca usturoiul se comporta dupa gatire cam ca Vegeta, dar e natural. Potenteaza gustul (aromele), si aduce aport de dulceata.

Orez - cam dublu decat la sarmalele cu carne. Absoarbe din apa celorlalte ingrediente si ajuta sarmalele sa se umfle. Data trecuta am pus cam cat la sarmalele cu carne si au iesit moi si flescaite. Asta nu inseamna ca au fost rele. :P
Mirodenii: marar, cimbru, piper, o lingurita de vegeta si jumatate dintr-un plic de condimente pentru sarmale. Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la "condimente pentru sarmale".

Ulei, destul de mult, pentru aport nutritiv, si pentru ca in general sarmalele nu plac "seci", ci.. varza cere grasime.

Mai intai am dat prin masina de tocat capia, ceapa, usturoiul, soia (asa, uscata), ciupercile (alternativ, ca sa se "ude" soia) si am pus pasta de tomate si mirodenii, petru ca soia si ciupercile, care au gust relativ neutru, sa se impregneze cu gustul celor de mai sus. Am amestecat, apoi am dat in continuare radacinoasele. Am pus orezul spalat si scurs bine, uleiul, am amestecat tot, apoi am mai pus din mirodenii sa potrivesc gustul, si sare.
Impachetate in varza dulce. In zeama pentru fiert am pus sare, din nou o lingurita de vegeta, o lingurita de otet, o lingurita de pasta de tomate concentrata si acra, si din nou cimbru si marar..
Atentie, am folosit radacinoasele gasite la magazin, adica morcovii sint umflati si nu au f mult gust. Daca folositi morcovi de gradina reduceti cantitatea. Asemenea si celelalte.
Fiert trei ore, la foc foarte mic (cat sa bolboroseasca.. ).
Cantitate totala rezultata - o oala mare de aprox 5-6l.
P.S. - nu mai calesc de ani de zile ceapa pentru nici o mancare. Mai sigur si mai bine pentru stomac. Trebuie insa fierte mai mult.

Sarmalele de post pentru carnivori se servesc calde.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
1
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
2
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
4
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
5
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia