Prajitura cu foi caramel, crema de lapte si dulceata de caise

O prajitura foarte gustoasa

Portii
10
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi caramel, crema de lapte si dulceata de caise

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • In plus:
  • 900 g faina
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • sare
  • 10 linguri ulei
  • 20 linguri apa
  • 12 linguri zahar
  • 2 oua
  • Pentru 4 foi de aluat:
  • 1 lingurita scortisoara
  • sucul de la o portocala (100 ml)
  • 1000 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 1 plicuri zahar vanilat
  • 1 pastaie vanilie
  • 5 linguri amidon
  • 200 ml frisca
  • 400 g dulceata de caise
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt

Mod de preparare

Punem zaharul, pe foc mic pentru al caramelize. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit.

Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie. Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat, adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor.

Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in patru parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30). Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem. Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Crema: Amidonul cu semintele din pastaia de vanilie, zaharul vanilat si zaharul le punem intr-o oala mica. Adaugam treptata laptele amestecand sa nu se faca amidonul gogoloase. Punem pe foc mic si amestecam pana se face ca si o budinca mai groasa. Lasam la racit acoprita cu folie alimentara.

Cand este rece batem frisca si amestecam cu budinca de lapte.


Asamblarea prajiturii: Intr-o tava asezam prima foaie si turnam peste ea jumate din crema asezam deasupra a doua foaie si ungem cu dulceata de caise. Punem a treia foaie si o ungem cu crema ramasa. Asezam deasupra a patra foaie si facem glazura: ciocolata impreuna cu untul o topim pe bain marin sau la microunde. Turnam glazura deasupra, nivelam si dam la frigider.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Mancare de cartofi delicioasa cu masline
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia