Cozonac bun si aromat, preparat cu minim de efort
Cerne faina intr-un castron. Ca sa vedeti daca e bun de cozonac, o strangeti bine in pumn. Daca formeaza o bila, atunci este mult prea umeda. Ea trebuie sa fie uscata. Cerneti-o. Intre timp voi frecati bine drojdia cu putin zahar. Laptele batut il amestecati cu laptele proaspat si-l puneti foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Turanti-l peste drojdie si amestecti bine pana se dizolva.
Lasati-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa. Intre timp voi puneti untul si uleiul pe foc. Le lasati pana se topeste untul, apoi le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Galbenusurile le bateti cu un praf de sare, iar apoi adaugati zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.
Cand s-a activat drojdia, turnati-o cate putin in compozitia de faina si amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a terminat drojdia, continuati cu ouale. Cand compozitie este omogena, ungeti-o cu putin ulei si acoperiti-o cu folie de plastic. Lasati-o sa creasca pana-si dubleaza volumul. Ar trebui sa dureze cam o ora si jumatate. Dupa ce a crescut, puneti castronul la frigider, pentru ca aluatul sa se matureze cca 12-14 ore. Asa procedati cu o faina bogata gluteic. Dupa 12 ore, aluatul s-a maturat si este gata de intins. Imparte aluatul in 2 bucati si pudreaza-le cu faina pe fiecare dintre ele. Apoi le intindeti cu un sucitor.
Ungeti fiecare foaie cu 2 linguri de crema de ciocolata, presarati 1 lingura si jumatate de miez de nuca macinat si 1 lingura si jumatate de stafide. Nu exagerati cu compozitia pentru ca nu va mai creste corespunzator. Si rulati. Impletiti cele 2 bucati si puneti-le intr-o forma de cozonac tapetata in prealabil cu unt si faina. Puteti folosi si-o hartie de copt. Puteti folosi si o forma de chec, mai putin inalta, cozonacul va creste mai bine. Acoperiti cozonacul si mai lasati-l sa creasca in forma cam 20-25 min. Bateti galbenusul cu o furculita si ungeti cozonacul.
Pe deasupra presarati zahar si putin mac. Introduceti cozonacul in cuptorul incins in prealabil la 165 de grade, pentru cca 45 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri. Insa nu trebuie sa va lasati pacaliti de crema de ciocolata. Incercati sa infigeti scobitoarea unde nu este crema de ciocolata. Sarbatori fericite!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii