Cozonac cu nuca, rahat si cacao

Reteta de cozonac cu nuca, rahat si cacao este o reteta minunata de cozonac de casa, pe care il puteti pregati pentru orice sarbatoare.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu nuca, rahat si cacao

Ingrediente

  • ALUAT DE COZONAC:
  • -1 kg faina
  • -500 ml lapte
  • -4 oua
  • -250 gr zahar
  • -50 gr unt
  • -50 ml ulei
  • -50 gr de drojdie proaspata
  • -coaja de lamaie
  • coaja de portocala
  • -un praf de sare
  •  
  • UMPLUTURA:
  • -rahat taiat cubulete (circa 250 gr)
  • -3 linguri cu cacao
  • -1 fiola cu esenta de rom
  • -4 albusuri
  • -250 gr nuca macinata
  • -100 gr stafide
  • -150 gr zahar
  • sau dupa gustul fiecaruia
  •  

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc.

Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri. Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul. Adaugam esenta de rom, coaja de lamaie si portocala.

Intr-un vas incapator adaugam faina cernuta de 2-3 ori. Facem o gropita la mijloc. Adaugam laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot. Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.

Incalzim untul si uleiul si punem cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros.

Mixam albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele. Adaugam cacaoa si omogenizam cu o lingura de jos in sus. Adaugam nuca tocata si amestecam. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti.

Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca. Punem deasupra si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.

Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute. Dupa ce a crescut se unge cu un ou,se presara deasupra zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Atentie,nu se deschide usa de la cuptor in prima jumatate de ora, altfel riscam sa se lase compozitia. Se scoate si se lasa la racit un pic, apoi il scoatem din tava.


Cozonacul se serveste simplu sau cu un pahar de lapte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...

Ciorba de perisoare delicioasa
Pui cu ciuperci in sos de rosii

Pui cu ciuperci in sos de rosii

Retete dietetice

Pui cu ciuperci in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
1
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Supa crema de sfecla rosie
2
Supe de legume

Supa crema de sfecla rosie

Desi am fost un pic sceptica, am ajuns la concluzia ca pe langa faptul ca este sanatoasa, e si foarte gustoasa!

Supa crema de sfecla rosie
Foi napolitana cu blat de nuga
3
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati

De obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
5
Aperitive cu legume

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Un aperitiv delicios, pentru o zi frumoasa de toamna!

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Parteneri
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita