Reteta de cozonac cu nuca, rahat si cacao este o reteta minunata de cozonac de casa, pe care il puteti pregati pentru orice sarbatoare.
Toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc.
Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri. Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul. Adaugam esenta de rom, coaja de lamaie si portocala.
Intr-un vas incapator adaugam faina cernuta de 2-3 ori. Facem o gropita la mijloc. Adaugam laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot. Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.
Incalzim untul si uleiul si punem cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros.
Mixam albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele. Adaugam cacaoa si omogenizam cu o lingura de jos in sus. Adaugam nuca tocata si amestecam. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti.
Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca. Punem deasupra si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.
Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute. Dupa ce a crescut se unge cu un ou,se presara deasupra zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Atentie,nu se deschide usa de la cuptor in prima jumatate de ora, altfel riscam sa se lase compozitia. Se scoate si se lasa la racit un pic, apoi il scoatem din tava.
Cozonacul se serveste simplu sau cu un pahar de lapte.
Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata albaCiorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...
Ciorba de perisoare delicioasaOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoDesi am fost un pic sceptica, am ajuns la concluzia ca pe langa faptul ca este sanatoasa, e si foarte gustoasa!
Supa crema de sfecla rosieEste o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.
Foi napolitana cu blat de nugaDe obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...
Iahnie de fasole cu afumatura si carnatiUn aperitiv delicios, pentru o zi frumoasa de toamna!
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosuDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii