Supa din oase de vitel este delicioasa. Oasele rumenite inainte la cuptor dau o aroma si o savoare deosebita acestei retete de supa.
Se incalzeste cuptorul, se spala si sterg bine de umezeala bucatile de oase de vitel. Se aseaza intr-o tava si se asezoneaza cu sare si piper negru proaspat macinat. Se dau la cuptor . Zece minute la foc mare, apoi se reduce focul la jumatate (nu ma intrebati de grade, va rog) si se lasa inca aproape 40-50 de minute.
Porniti fierberea supei la circa 20 de minute dupa ce ati introdus oasele in cuptor, astfel incat leguma sa fiarba doar circa 30 de minute.
La reteta aceasta prefer sa nu calesc zarzavatul deoarece, singura grasime prezenta in supa va fi cea care se scurge din maduva si cartilagiile oaselor, care va da gustul savuros si caracteristic. Legumele, spalate, curatate si taiate bucati ca pentru o supa de gaina, se pun la fiert in circa 3-4 litri de apa, impreuna cu bouquet garni (legat cu ata - Nu albastra Miss Bridgett Jones ).
In ardeiul lasat intreg tai cu cutitul patru gauri rotunde cu diamtrul de circa 5 mm. Una la varf si trei spre codita, astfel incat sa poata iesi aerul si sa se scufunde in supa.
Boabele de enibahar se sparg grosier intr-un servet de bucatarie sau in mojar si se pun la prajit impreuna cu semintele de chimen, intr-o tigaie uscata, fara ulei, apoi se macina in mojarul de granit si se pun in supa impreuna cu o priza din piperul preferat , proaspat macinat. Dupa ce legumele au fiert, se scot cu spumiera si se pastreaza la cald intr-un castron acoperit.
Bucatile de oase cu maduva, rumenite, se introduc in supa, se sareaza, eventual se colecteaza spuma. La mine nu a fost cazul. Tava se pune se pune pe aragaz deasupra flacarii si se deglaseaza caramelul din tava cu vinul rosu, se desprinde si se omogenizeaza cu o spatula de lemn, se lasa sa se evapore alcoolul si se introduce sosul rezultat in supa. Se lasa oasele la fiert circa 40 de minute. Mentionez ca am obtinut pentru prima data acea mult-dorita culoare maronie, vazut doar in pozele profesionistilor. Ea va putea ramane asa, daca acriti cu alt agent decat sucul de rosii (otet, suc de lamaie, etc.) Cand se toarna sucul de rosii se reintroduc si legumele si se mai lasa sa dea cateva clocote. Cinci minute sa zicem. Nu mai mult.
Supa se poate servi cu crutoane, paste scurte fierte separat sau chiar cu galusti.
Inainte de servirea supei, se toasteaza feliile de paine neagra, se intinde maduva fierbinte pe ea, se presara cu un praf de sare si piper alb.
Supa din oase de vitel a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.
Supa din oase de vitel se manca fiebinte lingand degetele. Langa supa sade bine un ardei iute murat. Rosu pentru omogenitatea cromaticii. Si un paharel de prashtina e la locul lui, daca nu urmeaza sa va urcati la volan.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAre gust de vara si de post. Ingrediente putine dar atat de gustoase...
Mancare de rosii cu ciuperciReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii