Reteta propusa de mine pentru anotimpul de toamna, este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui sa fie nelipsita de pe masa noastra. Ea este bogata in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Sfecla rosie este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90 %), zaharuri, fibre. Este bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor, acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos. Deci avem suficiente motive de a consuma sfecla rosie in diverse forme, de aceea eu am ales un "bors moldovenesc" cu sfecla rosie.
Toate legumele dupa ce le-am curatat si spalat bine, le vom taia dupa
preferintele dvs. Mie imi place ca sfecla si cartofii sa fie toate taiate cuburi, morcovul rondele mai subtiri, iar celelalte taiate mai marunt. Verdeata, dupa ce a fost in prealabil spalata bine, o vom toca marunt.
Intr-o oala in care vom face borsul, vom pune uleiul de masline, din care vom lasa 2 linguri pentru dres borsul. Dupa ce s-a incins uleiul, vom adauga ceapa si o vom lasa sa se caleasca pana isi schimba culoarea, apoi vom adauga toate legumele, sare, piper si vegeta. Vom lasa acoperit la foc mic timp de 5 minute, dupa care vom adauga 1,5 l de apa si vom lasa la foc mic pana cand vor fierbe toate legumele, apoi vom adauga borsul si jumatate din verdeata. Vom lasa timp de 7-10 min sa fiarba si borsul bine, dar la foc mic.
Intre timp, vom cali usor ceapa in uleiul de masline ramas, peste care vom adauga bulionul, vom lasa 2 minute sa se uniformizeze toata compozitia, apoi o turnam peste ciorba. In felul acesta am dres ciorba, potrivim apoi de sare si piper si vom stinge focul. Ciorba noastra este gata.
Ciorba este foarte buna atat calda cat si rece, poate fi servita cu smantana sau simpla, cu patrunjel proaspat tocat. Si cand ne gandim ca are doar 35 calorii la 100 de grame, nu putem decat sa ne bucuram...!
Gustul delicios al acestui "bors moldovenesc" poate fi insotit si de un ardei iute, sau ceapa rosie.
Noi l-am servit cu smantana si a fost foarte delicios si apreciat de toti
membrii familiei.
Va doresc si voua pofta buna!
Specific: Romania -Bucovina
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Preluat de la Ancuta. Foatre bun a iesit.
Strudel cu branza si visineReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii