Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si pentru ca deja am intrat in postul Craciunului, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va gatesc acest bors, care este usor de preparat si nu ia nici prea mult timp. Puteti folosi zarzavaturile si legumele conservate la borcan special pentru ciorbe si supe, asta daca nu dispuneti de legume proaspete .Eu am avut proaspete si ceva congelate, cum ar fi radacina de telina si cea de patrunjel.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
redusa
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Ingrediente

  • 300 g fasole albe
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 ardei grasi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1/2 telina mica
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • cateva fire tarhon (verde sau uscat)
  • cateva fire cimbru (verde sau uscat)
  • vegeta de legume
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 l bors
  • piper
  • sare
  • paste sau taietei de casa(dupa preferinta)
  • Dressing
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de rosii

Mod de preparare

1) Pregatim toate ingredientele din imagine, apoi ne vom ocupa de fasole. Dupa ce a fost curatata de impuritati, se spala in cateva ape si se pune la inmuiat cu o seara inainte, pentru ca a doua zi sa nu ia timp prea mult la fiert.

Eu de obicei fasolea o fierb in oala sub presiune, iar procesul de fiebere nu dureaza mai mult de 10 min.

2) Deci punem fasolea in apa si o lasam sa dea cateva clocotete, dupa care aruncam apa si punem, alta. Repetam inca o data aceasta operatiune, dupa care o lasam in oala sub presiune sa fiarba timp de 10 min. Intre timp ne vom ocupa de zaravaturi si legume.

3) Dupa ce au fost spalate si uscate, le vom taia si lasand un morcov intreg pe care il vom da pe razatoare si o ceapa mica, pentru a drege borsul la final.

Intr-o oala de 4-5 l, in care vom gati borsul, vom pune ceapa taiata marunt la calit in cateva linguri de ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa vom adauga legumele si zarzavaturile, care au fost taiate si tocate marunt.

4) Dupa ce s-au calit, vom adauga pasta de rosii, vegeta de legume, cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust. Vom mai lasa inca 5 min la foc mic si adaugam fasolea cu zeama ei si desigur pastele sau taieteii.Eu nu am avut taietei de casa si am folosit paste tip spirale.

5) Daca folositi taietei de casa sau fidea, sa retineti ca trebuie puse in oala dupa ce au fiert legumele, deoarece fideaua si taieteii de casa fierb mai repede. Daca e prea multa zeama de la fasole, mai oprim din ea, ca sa putem completa si cu bors.

6) Vom lasa sa fiarba la foc mediu pana vor fierbe legumele si pastele, dupa care acrim cu bors dupa preferinta. De obicei eu fierb borsul si-l spumez, apoi il adaug in oala cu fasole. Iar la final ma ocup si de dressingul borsului.

7) Vom taia ceapa marunt si o vom pune la calit, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare si pasta de rosii. Dupa ce s-a calit totul bine, le turnam peste borsul de fasole.

In felul acesta vom obtine un bors cu adevarat moldovenesc, cu un gust deosebit si o culoare minunata. Se serveste cald sau rece, dar sa nu uitam ceapa si ardeiul iute, care ne vor deschide apetitul...!

Va doresc pofta buna!

Specific: Romania( Bucovina)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
2
Prajituri

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure

pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
3
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
4
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Sos de cartofi
5
Sosuri albe

Sos de cartofi

In sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...

Sos de cartofi
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia