Salata de cruditati cu sosuri

Prima data pregatim sosurila, pentru ca aromele sa se intrepatrunda pana taiem ingredientele salatei. Pentru sosul rokfort, fierbem Delikatul cu 1 dl

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru salata: 350 g zarzavaturi
  • care pot fi salate cu frunze (capatana de salata
  • andive
  • etc.)
  • gulii
  • morcovi
  • rosii
  • ardei
  • castraveti
  • tuchini
  • ridichi
  • praz
  • sau ceapa verde
  • cate 1-2 oua fierte/persoana
  • cui ii place si cine le poate manca
  • Pentru sos (4 persoane):
  • Sos Rokfort: 1 lingurita de Delikat sau Vegeta
  • 50 g cascaval rokfort sau marmorat
  • 100 g maioneza
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de mustar
  • 1 dl vin alb sec
  • 1-1 varf de cutit de piper macinat si nucsoara macinata
  • Sos 1000 de insulite”: 2 castraveti mijlocii in otet
  • 1/2 dintr-o ceapa rosie mai mica
  • 100 g maioneza
  • 3 linguri de ketchup (sau ardei marinati)
  • 2 linguri de frisca
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 lingura de hrean in otet
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 varf de cutit de boia
  • 1 dl vin alb sec
  • Sos din ierburi aromate: 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de Delikat sau Vegeta
  • 1-1 buchetele de patrunjel si marar
  • 1/2 buchetel de arpagic
  • 1/2-1/2 buchetele de rozmarin
  • busuioc si tarhon (poate fi uscat)
  • 1 lingura de mustar
  • 1 varf de cutit de piper negru macinat
  • 2 linguri de otet din vin
  • sau otet din zmeura
  • 5 dl ulei de masline sau din muguri de porumb
  • 1 dl vin alb sec
  • Sos Garibaldi: 150 g maioneza
  • 1 lingura de mustar
  • 2 linguri de otet din vin
  • 1 lingura de bobite de ienupar
  • 3 catei de usturoi
  • 1 varf de cutit de piper cayenne
  • 1/2buchetel de arpagic
  • sare
  • Sos Escoffier: 150 g maioneza
  • 50 g gem de afine
  • 1 lingura de mustar
  • 1 lingura de bobite de ienupar
  • cateva picaturi de sos Tabasco
  • zeama de la cate 1 lamaie si 1 portocala
  • 1 varf de cutit de boia de ardei dulce si sare
  • Sos rusesc: 50 g sfecla fiarta
  • este buna si sfecla murata
  • 1 ou fiert
  • 2 castraveti delicatesa
  • 1/2 unei cepe mai mici
  • 2 dl iaurt
  • 1/2 lingura de mustar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1-1 varfuri de cutit de sare si piper
  • 1 varf de cutit de piper Cayenne

Mod de preparare

Prima data pregatim sosurila, pentru ca aromele sa se intrepatrunda pana taiem ingredientele salatei.

Pentru sosul rokfort, fierbem Delikatul cu 1 dl de apa, apoi lasam sa se raceasca, intre timp razuim cascavalul. Apoi se amesteca toate impreuna cu usturoi pisat si mustar. Diluam cu vin alb, apoi condimentam cu piper si nucsoara.

Pentru sosul "1000 de insulite”, amestecam cubuletele de castraveti cu ceapa taiata marunt si cu maioneza. Adaugam ketchup, frisca, zeama de lamaie, hrean si zahar. La urma, asezonam cu boia de ardei si diluam cu vin.

Pentru sosul din ierburi aromate, fierbem 2 dl de apa cu zahar si Delikat timp de 2 minute, apoi tragem de pe foc si lasam sa se raceasca. Intre timp, spalam toata verdeata, ciupim frunzele de pe tulpini, le taiem marunt si le presaram in apa condimentata. Amestecam mustarul cu piper si otet, incorporam uleiul picatura cu picatura, apoi amestecam cu zeama cu ierburi aromate.

Pentru sosul Garibaldi amestecam maioneza cu mustar si otet de vin, apoi adaugam bobitele de ienupar (daca sunt mai mari le taiem). Asezonam cu usturoi pisat, piper Cayenne, arpagic taiat marunt, sare.

Pentru sosul Escoffier amestecam maioneza cu gem, cu mustar, cu sos Tabasco, cu zeama stoarsa din portocala si lamaie.La urma asezonam cu boia si sare.

Pentru sosul rusesc amestecam sfecla cu oul fiert, cu castravetii si ardeii murati, taiati cubulete marunte. Ceapa o taiem marunt. Toate se amesteca cu iaurt, mustar, zeama de lamaie, sare, piper si piper Cayenne.

Pentru salata, spalam si curatam toate legumele, apoi rupem frunzele de la salate si le uscam. Celelalte zarzavaturi se taie rondele, fasii subtiri sau felii, dupa caz, apoi le punem frumos pe o tava.

La aceasta salata este esential ca fiecare sa-si faca propriul amestec de legume si unu sau mai multe sosuri.
Se servesc reci. Sosurile acoperite se pot tine la frigider 2-3 zile. Salata se poate imbogati si cu fasii subtiri de cascaval.

Alte retete legume si reteta sos recomandate

Sos tartar

Salata de spanac

Salata de andive reteta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
1
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
2
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia