Pasca traditionala

Pasca traditionala cu branza si stafide este foarte buna si daca ai si ceva indemanare la impletit, o sa iti iasa foarte bine.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • Faina de cozonac 000 – 300 g
  • Galbenusuri – 2 buc
  • Unt topit – 75 g
  • Zahar – 60 g
  • Coaja rasa de lamaie – 1 lingurita
  • Drojdie uscata – 10 g
  • Extra faina – 10 g
  • Extra zahar – 10 g
  • Lapte caldut – 100 ml
  • Branza de vaci – 60 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Iaurt grecesc la temperatura camerei – 50 g
  • Praf de sare
  • Rasnita Kamis Desert – 1 lingurita
  • Pentru umplutura:
  • Oua -3 buc
  • Branza de vaci (scursa) – 150 g
  • 3 fire de sofran topite in 30 g de unt topit
  • 60 g de stafide hidratate in 100 ml de visinata (scurse apoi)
  • Iaurt grecesc – 50 g
  • Faina – 40 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Coaja de portocala rasa – 1 linguirita
  • Zahar – 120 g
  • Scortisoara – 1 lingurita rasa
  • Praf de sare
  • Extra – 1 galbenus de ou
  • Extra – 1 lingura de apa rece
  • Cardamon – ½ lingurita
  • Miere pentru uns – 2 linguri

Mod de preparare

Adauga faina de cozonac intr-un robot de bucatarie – monteaza atasamentul de plamadit;

Pune sare deasupra si amesteca;

Dizolva drojdia in lapte caldut si adauga extra zaharul si extra faina;

Las-o sa se activeze cca. 10-12 minute;

Porneste robotul de bucatarie si adauga galbenusurile, extractul de vanilie, untul topit, drojdia activata, iaurtul grecesc, branza de vaci, coaja rasa de lamaie, zaharul si 1 lingurita de Kamis Desert (rasnita);

Amesteca cca 3-5 min pana devine aluatul pufos;

Lasa-l la dospit la cald pana-si dubleaza volumul;

Intre timp pregateste umplutura: spala vasul robotului si adauga ouale;

Pune deasupra zaharul si untul topit cu sofran;

Adauga zahar, iaurt grecesc, branza de vaci, stafidele scurse, extractul de vanilie, scortisoara, cardamonul si un praf de sare;

Dupa ce s-a omogenizat adauga faina;

Imparte aluatul astfel: 40% din el pentru baza de pasca, 55% (pe care-l tai in 3) pentru coronita impletita si 5% pentru crucea de deasupra;

Intinde baza cat sa acoperi o tava cu fund detasabil de diametru 20 cm, tapetata in prealabil cu unt si faina;

Taie restul de aluat in 3, intinde-l cat sa acoperi diametrul tavii si impleteste in 3 (secretul impletirii in 3 este ca intotdeauna sa aduci marginile peste mijloc);

Pune-l deasupra in tava, iar resturile pastreaza-le pentru cruce;

Impleteste o cruce si las-o pe masa deoparte pana cand va fi gata de pus deasupra;

Bate galbenusul cu apa rece si unge pe deasupra;

Umple pasca cu umplutura si da-o la cuptor la 150 de grade C, pentru 25 de min;

Scoate-o, pune crucea deasupra si unge-o si pe ea cu ou;

Mai las-o la cuptor cca. 35 de min;

Cand o scoti din cuptor, unge-o bine cu miere si las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Drob de pui (reteta video)
Bucataras.RO

Drob de pui (reteta video)

Drobul de pui este un preparat usor, pregatit din pipote, inimi si ficat de pui, foarte aromat si delicios, ideal pentru...

Drob de pui (reteta video)
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide