Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta "Lapte de bou" se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.
In alte regiuni, "Laptele de bou" se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).
Apa/ laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca "faina" din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.
Secretul bucatarului
Pentru a nu se afuma "Laptele de bou", se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca "faina" din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii