Prajitura cu bulion

Am facut-o de mai multe ori, dar niciodata nu am avut timp sa scriu reteta. Fie Craciun sau Paste, prajitura asta e mereu la mare cautare. Imi place in mod deosebit ca este cu crema de griș, este satioasa, din ea se satura toti musafirii si mai ramane sa-ti satisfaci si colegii la serviciu. Daca inca nu ati incercat-o, eu o recomand cu mare drag. De fiecare data am incercat-o cu alte arome si alte dulceturi. E ceea ce-mi place mie cel mai mult: sa-ti lasi frau liber imaginatiei si sa combini aromele. Dulceata este indicata cea de caise, dar se poate folosi cea de capsuni, zmeura…orice va place. Iar aromele sunt coaja de portocala, lamaie, vanilia, trandafiri, etc… depinde doar de preferinte.

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu bulion

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 80 gr zahar brut sau 4 linguri(1 lingura are aproximativ 20 gr)
  • 200 ml suc gros de rosii(passatta)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • zeama de la jumatate lamaie
  • 400-420 gr faina
  • Pentru crema:
  • 1,5 litri lapte dulce
  • 80 gr zahar brut sau 4 linguri
  • 200 gr griș de grau
  • 50 ml sirop natural de trandafiri eu am folosit de la „Bunatati din natura”
  • 1 plic de coaja de lamaie de la Dr. Oetker
  • 200 gr unt gras 80%
  • In plus:
  • 1 borcan de gem de caise sau o dulceata mai groasa(300-400 gr)1

Mod de preparare

Pentru foi: cel mai simplu lucrati cu un robot de bucatarie. Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul, sucul de rosii, bicarbonatul stins in zeama de lamaie. Mixati cateva secunde pentru un amestec uniform. Adaugati faina, mixati pana aluatul se leaga. Daca mai este necesar adaugati inca 20-30 gr faina, asta depinde si de faina pe care o folositi… Puneti aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 30 minute.

Pentru crema: puneti laptele la foc intr-o cratita mai mare impreuna cu zaharul. Cand laptele fierbe, adaugati grisul in ploaie amestecand cu un tel tip para. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul de trandafiri, in cazul meu. Acoperiti cu folie de prospetime si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 7-8 minute pe dosul tavii fara sa ungeti cu ceva tava. Inainte de coacere, se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita. Pentru cuptorul meu au fost suficiente 7 minute… Lasati foile sa se raceasca.

Pentru asamblare: puneti o foaie de copt in tava in care ati copt foile. Adaugati o foaie, jumatate de crema, intindeti crema in strat uniform, adaugati alta foaie. Peste a doua foaie punem gemul/dulceata, apoi foaie, restul de crema, iar la final ultima si cea mai frumoasa foaie. Inveliti prajitura cu marginile foii de copt, deasupra puneti o folie/punga si ca sa stea putin presata puneti o greutate(eu pun carti). Se da la frigider pana a doua zi, se pudreaza cu zahar pudra(optional), se portioneaza si se serveste. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat se fragezesc mai mult foile.

In pozele din imagine am folosit gem de capsuni , iar arome: vanilie, coaja de lamaie si portocala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
2
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
5
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Parteneri
Omleta cu ciuperci fripte
Bucataras.RO

Omleta cu ciuperci fripte

Cu riscul de a imi sari in cap Madame impotriva prajelilor, am pregatit pentru BBk o omleta coapta, cu ciupercute, tare buna....

Omleta cu ciuperci fripte
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce