Anul acesta, de Paste, am incercat acesti cozonaci gustosi in doua culori.
Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.
Se incalzeste lapele la temperatura corpului.
Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.
Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si cu zaharul. Se pun apoi in vasul cu maiaua, care a crescut intre timp. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, adaugand treptat restul de lapte si ulei (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se mai adauga circa 200 g faina sau pana cand se obtine un aluat gros, apoi se imparte si se pune in doua castroane curate.
O parte de aluat se lasa alba, asa ca se adauga in ea esenta de vanilie si se completeaza cu faina, framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.
Cealalta parte de aluat se amesteca cu esenta de rom si 30 g cacao si se completeaza cu faina framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.
Se taie rahatul in bucati mici.
Stafidele se clatesc cu apa si se lasa intr-o apa curata la inmuiat.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Aluaturile se impart in doua, dupa ce au crescut. Se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie cu cacao, se adauga peste ea 1/4 din albusurile batute cu zahar, lasand marginile libere. Se presara nuci, stafide (scurse de apa) si bucatele de rahat. Se ruleaza foaia. Se procedeaza la fel si cu foaia alba, apoi cele doua foi se impletesc si se pun cu grija intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se procedeaza in acelasi fel si cu celelalte doua foi bicolore.
Se lasa cozonacii sa creasca la loc cald, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scosi din tava.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafidePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii