Anul acesta, de Paste, am incercat acesti cozonaci gustosi in doua culori.
Se cern 500 g faina intr-un vas mare. Se face o adancitura in mijlocul fainii.
Se incalzeste lapele la temperatura corpului.
Intr-un castron se freaca drojdia cu doua linguri de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50-100 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.
Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si cu zaharul. Se pun apoi in vasul cu maiaua, care a crescut intre timp. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, adaugand treptat restul de lapte si ulei (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se mai adauga circa 200 g faina sau pana cand se obtine un aluat gros, apoi se imparte si se pune in doua castroane curate.
O parte de aluat se lasa alba, asa ca se adauga in ea esenta de vanilie si se completeaza cu faina, framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.
Cealalta parte de aluat se amesteca cu esenta de rom si 30 g cacao si se completeaza cu faina framantandu-o pana cand se obtine o coca pufoasa. La final se curata mainile de aluat, se spala, apoi se ung cu ulei si se aduna coca de pe peretii castronului, formand o bila. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa coca la crescut la loc cald.
Se taie rahatul in bucati mici.
Stafidele se clatesc cu apa si se lasa intr-o apa curata la inmuiat.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Aluaturile se impart in doua, dupa ce au crescut. Se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei o foaie cu cacao, se adauga peste ea 1/4 din albusurile batute cu zahar, lasand marginile libere. Se presara nuci, stafide (scurse de apa) si bucatele de rahat. Se ruleaza foaia. Se procedeaza la fel si cu foaia alba, apoi cele doua foi se impletesc si se pun cu grija intr-o tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se procedeaza in acelasi fel si cu celelalte doua foi bicolore.
Se lasa cozonacii sa creasca la loc cald, apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fi scosi din tava.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii