Cozonac bun si aromat, preparat cu minim de efort
Cerne faina intr-un castron. Ca sa vedeti daca e bun de cozonac, o strangeti bine in pumn. Daca formeaza o bila, atunci este mult prea umeda. Ea trebuie sa fie uscata. Cerneti-o. Intre timp voi frecati bine drojdia cu putin zahar. Laptele batut il amestecati cu laptele proaspat si-l puneti foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Turanti-l peste drojdie si amestecti bine pana se dizolva.
Lasati-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa. Intre timp voi puneti untul si uleiul pe foc. Le lasati pana se topeste untul, apoi le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Galbenusurile le bateti cu un praf de sare, iar apoi adaugati zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.
Cand s-a activat drojdia, turnati-o cate putin in compozitia de faina si amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a terminat drojdia, continuati cu ouale. Cand compozitie este omogena, ungeti-o cu putin ulei si acoperiti-o cu folie de plastic. Lasati-o sa creasca pana-si dubleaza volumul. Ar trebui sa dureze cam o ora si jumatate. Dupa ce a crescut, puneti castronul la frigider, pentru ca aluatul sa se matureze cca 12-14 ore. Asa procedati cu o faina bogata gluteic. Dupa 12 ore, aluatul s-a maturat si este gata de intins. Imparte aluatul in 2 bucati si pudreaza-le cu faina pe fiecare dintre ele. Apoi le intindeti cu un sucitor.
Ungeti fiecare foaie cu 2 linguri de crema de ciocolata, presarati 1 lingura si jumatate de miez de nuca macinat si 1 lingura si jumatate de stafide. Nu exagerati cu compozitia pentru ca nu va mai creste corespunzator. Si rulati. Impletiti cele 2 bucati si puneti-le intr-o forma de cozonac tapetata in prealabil cu unt si faina. Puteti folosi si-o hartie de copt. Puteti folosi si o forma de chec, mai putin inalta, cozonacul va creste mai bine. Acoperiti cozonacul si mai lasati-l sa creasca in forma cam 20-25 min. Bateti galbenusul cu o furculita si ungeti cozonacul.
Pe deasupra presarati zahar si putin mac. Introduceti cozonacul in cuptorul incins in prealabil la 165 de grade, pentru cca 45 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri. Insa nu trebuie sa va lasati pacaliti de crema de ciocolata. Incercati sa infigeti scobitoarea unde nu este crema de ciocolata. Sarbatori fericite!
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAspectuoase si bune - atat pot sa zic. Pentru reteta m-am inspirat dintr-o carte.
Briose cu capsuni si arahideReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii