Cozonac evantai

Cantitatile sunt pentru un cozonac, insa eu le-am dublat si mi-au rezultat 2 cozonacei super pufosi, superi grasuti, super frumosi si super gustosi.

Portii
12
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac evantai

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • un galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Mod de preparare

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam. Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam. Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat. Amestecam bine cu lingura sau la robot. Inglobam treptat, uleiul in aluat si framantam circa 10 min. #Eu am framantat la mana. Dupa framantare, taiem aluatul in doua. In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat. Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei), separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald pentru circa 1,30 ore sau pana isi dubleaza volumul. Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru infainata cu faina.

Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati. Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati. Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul de aproximativ lungimea tavii, in care urmeaza sa coacem cozonacii. La fel procedam si cu aluatul simplu. Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins. Punem aluaturile intinse unul peste altul alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa. Ungem cu unt ,forma de cozonac si o tapetam cu faina. Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut timp de circa 30 min. acoperind forma cu un prosop de bucatarie. Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.

Dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, folosim testul scobiturii. #In primele 20 min, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului sa nu se arda. Scoatem din cuptor. Lasam sa se raceasca si apoi feliem.

Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM. Multumesc! AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
1
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
2
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia