Pentru umplutura, se caleste varza dulce tocata fin (o varza mica ~ de 1,5-2 kg.) in aproximativ 80 ml. de ulei, cu sare si piper. Se supravegheaza in
Pentru umplutura, se caleste varza dulce tocata fin (o varza mica ~ de 1,5-2 kg.) in aproximativ 80 ml. de ulei, cu sare si piper. Se supravegheaza in permanenta sa nu se prinda, eventual se adauga cate putina apa fierbinte, pana ce varza este gata. Se adauga o legatura de marar tocat si se amesteca. Se lasa sa se raceasca si se adauga pesmetul si oul. Se amesteca bine si se lasa deoparte. Din faina, sare, otet si apa calduta se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios. Apa se va adauga cate putin, atat cat este nevoie pentru o consistenta ideala a aluatului - nici tare, nici moale. Aluatul se infoliaza si se lasa la odihna 30 de minute, apoi se imparte in 10 bile cat mai egale (la mine sunt mai numeroase bilele pentru ca, de fapt, am facut doua placinte). Se ia o bila de aluat si se aplatizeaza cu sucitorul, obtinand un cerc de aproximativ 20 de cm. diametru. Se unge suprafata cercului cu untura - nu e cazul sa ne zgarcim, aluatul oricum va contine mult mai putina grasime decat un foietaj normal, din aluat frantuzesc, in schimb va fi foarte fraged si savuros, gustul unturii nu se va regasi in preparatul final. In continuare, se procedeaza la fel cu celelalte bile de aluat, suprapunand cercurile unul peste altul, fiecare fiind uns cu untura, ultimul, insa, cu o cantitate mai mica, doar atat cat sa nu se usuce aluatul. Se acopera "turnul" de aluat cu o folie si se lasa la odihna 15-20 de minute. Este momentul sa se aprinda si cuptorul, setand temperatura la 190 de grade Celsius. Dupa trecerea timpului de odihna, "turnul" de aluat se intinde cu sucitorul - manopera ceva mai delicata, pentru ca straturile au tendinta sa alunece. Pentru ca operatiunea sa fie incununata de succes, se incepe intinderea cu sucitorul de la mijloc si se deplaseaza catre margini, apasand cu delicatete. Se intinde aluatul intr-o foaie cam de 50 de cm diametru, careia i se decupeaza marginile: Se aseaza umplutura la mijloc, se aplatizeaza si i se da o forma rotunda, apoi se trag marginile aluatului catre centru, acoperind varza calita, evitand sa se aglomereze mult aluat la un loc. Placinta se rastoarna pe tava acoperita cu hartie de copt. Din marginile decupate, eu i-am facut un decor sub forma de grilaj, apoi am uns suprafata placintei cu oul batut. Se introduce tava in cuptorul deja bine incins, unde se lasa apoximativ 30 de minute (in functie de cuptor), pana ce se rumeneste frumos. Se lasa sa se racoreasca putin (e minunata calda, cu smantana sau iaurt, dar sotului meu, de exemplu, ii place si rece), apoi se taie.
Pofta buna! Reteta Placinta taraneasca cu varza a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si ciresePrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafidePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii