Pasca moldoveneasca cu branza si stafide

Reteta de pasca moldoveneasca cu branza dulce de vaci si multe stafide.

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Pasca moldoveneasca cu branza si stafide

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 50 gr unt
  • 125 gr zahăr
  • 3 ouă
  • 250 ml lapte
  • 500 gr făină
  • 2 linguri ulei
  • esenta dupa preferinta
  • 25 gr drojdie uscată
  • sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg brânză de vaci
  • 50 gr unt
  • zahăr vanilat
  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr pudră
  • 3 linguri smântână
  • esenţă de rom
  • 150 gr Stafide
  • 1 lingura făină
  • 1 lingură griş
  • coajă de lămâie
  • sare

Mod de preparare

Se pregateste maiaua:se înmoaie drojdia uscată în puţin lapte încălzit în care s-a adăugat şi puţin zahăr. Se pune restul de lapte la fiert şi după ce dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a nu face cocoloaşe. Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziţia aceasta se acoperă apoi cu un prosop de bucătărie şi se lasă la un loc călduros pentru a se odihni şi a creşte. Separat, se freacă gălbenuşurile, se adaugă treptat sarea, apoi zahărul, până devine ca o cremă spumoasă. Tot separat, se bat şi albuşurile spumă. Se aşează într-un vas restul de făină şi deasupra se adaugă compoziţia de drojdie şi făina crescută şi se amestecă bine, trecând apoi la adăugarea treptată a gălbenuşurilor, puţin lapte călduţ şi a albuşurilor bătute spumă. Se amestecă totul bine, frământând timp de 20-30 de minute, adăugându-se apoi treptat şi uleiul, untul topit cald şi esenţa de rom. Dacă aluatul va ieşi prea tare se mai poate adăuga puţin lapte încălzit. După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie şi se aşează la loc cald pentru aproximativ o oră. Odată crescut, aluatul se împarte prima dată în două jumătăţi, iar apoi una dintre jumătăţi se împarte în alte 3 părţi egale. Din prima jumătate, se întinde o foaie rotundă de mărimea fundului tăvii sau formei în care veţi coace pasca. Se unge tava cu unt şi se aşează foaia de aluat pe fundul acesteia. Din cele 3 bucăţi de aluat, se iau două bucăţi şi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se răsucesc una peste alta ca o împletitură. Împletitura aceasta se pune de jur împrejur pe marginea tăvii, unind prin apăsare uşoara cele patru capete. Se lasă apoi să crească. Din cea de a treia bucată de aluat ce a rămas, se fac separat suluri care se împletesc două câte două şi se vor pune deasupra umpluturii cu brânză a păştii, în formă de cruce. Pentru umplutură, se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântâna, untul, o parte din stafide (stafidele se ţin puţin înainte în apă caldă pentru a se umfla un pic şi se şterg înainte de incorporare într-un şervet) şi albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă peste aluat, şi se presară deasupra restul de stafide, apoi se adaugă şi crucea împletită. Se unge cu ou pentru a căpăta o culoare frumoasă la coacere, şi se dă la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ o oră. Se scoate pasca cu brânză din cuptor, se lasă să se răcească şi apoi se scoate din formă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Aperitiv waffle cu cascaval si ceapa verde
Bucataras.RO

Aperitiv waffle cu cascaval si ceapa verde

Fetelor mele le plac foarte mult waffele. Se pregătesc ușor, din ingrediente aflate la îndemâna oricui. Pot fi...

Aperitiv waffle cu cascaval si ceapa verde
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce