Mucenicii moldovenesti sunt deliciosi si se prepara in mod traditional de sarbatoarea celor 40 de mucenici.
Mucenicii moldovenesti sunt deliciosi si se prepara in mod traditional de sarbatoarea celor 40 de mucenici.
Se pune zahărul la topit, pe aragaz, având grijă să se mestece continuu pentru a nu se arde. Apoi se toarnă apa şi se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Se lasă la răcit şi astfel am obţinut siropul pentru însiroparea sfinţişorilor.
Se pune făina amestecată cu sare într-un vas larg. Se face puţin loc în mijlocul ei şi se toarnă drojdia frecată cu puţin zahăr. Se toarnă puţin lapte cald şi se astupă cu făină, lăsându-se la dospit cam 15 minute, pregătindu-se astfel maiaua.Între timp se pune margarina la topit şi când e gata se amestecă cu uleiul. Se lasă să se răcorească puţin.
Separat laptele se încălzeşte şi se dizolvă în el zahărul.
După ce maiaua a crescut se toarnă laptele, ouăle întregi, esenţa de rom şi începem să le amestecăm. După ce au fost bine amestecate în compoziţie se toarnă margarina topită, treptat, frământând continuu până se încorporează toată. Se frământă apoi totul până ce compoziţia începe a se desprinde singură de pe mână şi de pe pereţii vasului. Se lasă totul la crescut cam o oră-două, într-o încăpere caldă, lipsită de curenţi de aer.
Se ung apoi mâinile cu ulei şi se ia câte o bucăţică de aluat confecţionându-se câte un opt, adică un sfinţişor. Se pun într-o tavă tapetată cu unt şi făină şi se dau la cuptor, la foc potrivit cam 30 minute. Sfinţişorii vor fi unşi cu un ou zbătut bine, înainte de a fi băgaţi în cuptor.
Când sunt gata se lasă la răcit, apoi se trec prin siropul de zahăr ars, se ung pe partea de deasupra cu miere de albine şi se dau prin nuca macinată.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si ciresePrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafideReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii