Estonian Kringel

Pentru Estonian Kringel puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti.

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
ridicata
Estonian Kringel

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie
  • 300 g faina
  • pentru uns :
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara

Mod de preparare

Pentru Estonian Kringel puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra.

Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat de cozonac. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute - sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.

Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.

Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. uniti capetele sub forma de colacel.

Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati Estonian Kringel in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.

Rezultatul...e mirific ....si de bun si de frumos. Mersi Ana Maria Ciolacu

Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-Albinutza.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Aperitiv waffle cu cascaval si ceapa verde
Bucataras.RO

Aperitiv waffle cu cascaval si ceapa verde

Fetelor mele le plac foarte mult waffele. Se pregătesc ușor, din ingrediente aflate la îndemâna oricui. Pot fi...

Aperitiv waffle cu cascaval si ceapa verde
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce