Cozonac ca la mama

Aceasta reteta de cozonac este delicioasa si merita incercata. Pentru a face acest cozonac aveti nevoie de faina, drojdie, lapte, zahar, ulei, esenta de rom

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie
Cozonac ca la mama

Ingrediente

  • COZONAC
  • (reteta pentru 1kg – 2 cozonaci)
  • o 1 kg. Faina
  • o 40 gr. Drojdie
  • o 1 lingurita sare
  • o 200 gr zahar
  • o 5 oua (galbenusuri) de preferat oua de casa
  • o ½ l. lapte
  • o 100 ml. Ulei
  • o Esenta de rom
  • vanilie (ce/cat prefera fiecare)

Mod de preparare

La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, 100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se mentine caldura).

Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat cat sa nu friga mana la framantat. Aluatul se incepe a framanta dupa ce maiaua a crescut, incorporandu-se treptat galbenusurile, faina, laptele caldut, uleiul usor incalzit, esenta de rom, vanilia Se framanta timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul nu este foarte moale mai adaugati putina faina. in functie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbtie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compozitie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao). Se lasa la crescut timp de o ora, la cald, fara curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.

Cand este suficient de crescut se imparte in doua parti egale si se intind pe o suprafata neteda tapetata cu faina. Evitati uleiul care dupa coacere dauneaza. Pe fiecare se poate pune nuca si cacao, se ruleaza si se asaza in tava in care s-a pus hartie pentru copt. (Daca s-a adaugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se da in jumatate, aluatul in care s-a adaugat cacao se imparte in jumatate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorata, dupa care se ruleaza). Dupa cum doreste fiecare se poate rula, se poate impleti din doua sau trei parti.

In tava se mai lasa la crescut tot 60 min, pana ajunge la inaltimea tavii, dupa care se unde cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) si da la cuptor (preincalzit). La cuptor se tine 50 – 60 min. , in functie de cuptorul fiecaruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacara pare foarte puternica in primele 10min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.

Pofta buna, spor la treaba!


Se poate servi la o ceasca de lapte ori cafea.
Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
1
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
2
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
4
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
5
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia