Se scoate cantitate de unt necesara din frigider si se lasa sa se incalzeasca putin. In 1,2 ml lapte caldut dizolvam 1 dg drojdie impreuna cu 1 praf
Se scoate cantitate de unt necesara din frigider si se lasa sa se incalzeasca putin. In 1,2 ml lapte caldut dizolvam 1 dg drojdie impreuna cu 1 praf de sare. Intr-un bol mare se amesteca 0,5 kg faina cu 25 dg unt si apoi se adauga 8 dg de zahar brun, un praf de sare, 2 galbenusuri si laptele in care am dizolvat drojdia si se framanta bine pana obtinem un aluat omogen. Daca e prea tare aluatul se mai adauga lapte. Aluatul este bun atunci cand nu se mai lipeste nici de maini nici de bol. Dupa ce se framanta bine se lasa la dospit cam 1 ora la cald, timp in care se pregateste umplutura. Dupa ce s-a dospit se imparte aluatul in 4 bucati si se intinde(fara faina) sub forma dreptunghiulara. (Daca folosim faina beigli nu va avea acel aspect lucios, de marmura). Peste aluatul de marimea aproximativ 28×22 cm se intinde umplutura racita astfel incat sa ramana un spatiu liber de 1 cm la margini . Aluatul se suceste si se pune in tava tapetata cu unt. Atentie ca suciturile sa nu se atinga pentru ca se pot crapa. Se unge aluatul cu ou si se lasa 30 de minute la dospit la loc cald. Apoi se unge din nou cu ou, se mai lasa aproximativ 30 de minute sa se usuce putin. Suciturile se pun in cuptorul preincalzit si se lasa cam 10 minute la temepratura potrivita iar apoi se lasa din nou 10 minute la o temperatura mai scazuta pana ce primeste o culoare brun aurie. Inainte de a se introduce la cuptor se inteapa cu furculita suciturile in mai multe locuri pentru a nu se crapa in timpul coacerii.
Daca beigi-ul crapa e posibil ca umplutura sa fi fost prea moale sau prea calda. Beigli-ul crapa de asemenea daca aluatul este prea solid, sau cuptorul este rece sau prea cald. Insa nu e bine nici daca aluatul este prea moale, deoarece nu se poate coace mijlocul. Beigli-ul crapa de cele mai multe ori pentru ca aluatul nu este bine dospit. De aceea iarna trebuie lasat la dospit pana cand se usuca oul pe suprafata suciturilor. Din pacate in cele mai multe cazuri aceasta varianta de beigli fara albusuri de ou si cu mult unt are mari sanse sa se crape. Unii prepara prajitura cu o umplutura pentru portie dubla , ceea ce face sa fie mult mai consistenta.
Alte retete din aluat:
Placinta branza
Placinta cu mere
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii