Paine Floare

Painea Floare este o reteta de paine de casa minunata, usor de preparat. Si tu poti sa faci o paine in forma de floare daca urmaresti reteta culinara in imagini.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Paine Floare

Ingrediente

  • 700 gr faina
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • 2 oua
  • 1 lingura de zahar
  • 2 lingurite sare
  • 8 linguri ulei de masline (in original e data margarina topita)
  • 1 galbenus (pentru uns)
  • seminte de susan si mac/chimion (pentru decorat)

Mod de preparare

Drojdia se freaca cu zaharul si apoi se amesteca cu laptele caldut. Se lasa 10 minute deoparte, pana se umfla. Se adauga apoi faina, ouale, sarea, zaharul, 125 ml ulei si se framanta bine un aluat neted si nelipicios. Aluatul se lasa la dospit, acoperit cu o folie, 30 minute sau pana cand isi dubleaza volumul. Se scoate pe masa de lucru si se formeaza un sul care se taie in jumatate, apoi se mai taie coltul unei jumatati. Partea mijlocie si cea mica se acopera cu folie, iar din partea mai mare se imparte in 5 bile egale.

Bilele se intind cu sucitorul ca sa formeze niste discuri care se suprapun. Fiecare disc se unge cu o lingura de ulei de masline inainte sa fie acoperit de un alt disc. Ultimul disc se intinde mai mult astfel ca marginile sale sa intre sub baza celorlalte. Acesta nu se mai unge cu ulei.

Aluatul se pune in mijlocul unei tavi ce a fost in prealabil unsa si tapetata cu faina si se fac patru taieturi transversale in aluat, lasandu-se marginea netaiata. Partile taiate se aduc inspre exterior. Partea mijlocie de aluat se imparte acum tot in 5 bucati egale, care la fel, se intind in discuri, ce se suprapun, unse cu ulei de masline, apoi se aseaza in mijlocul coroanei, se cresteaza la fel, avand grija insa ca acum taieturile sa nu se suprapuna cu cele anterioare, colturile care se aduc acum spre exterior sa ocupe spatiile libere din coroana. Partile taiate se aduc inspre exterior. Partea mijlocie de aluat se imparte acum tot in 5 bucati egale, care la fel, se intind in discuri, ce se suprapun, unse cu ulei de masline, apoi se aseaza in mijlocul coroanei, se cresteaza la fel, avand grija insa ca acum taieturile sa nu se suprapuna cu cele anterioare, colturile care se aduc acum spre exterior sa ocupe spatiile libere din coroana. Din partea mai mica de aluat se formeaza o bila care se aseaza in interiorul celei de-a doua coroane.

Painea se unge cu galbenus de ou batut cu putin lapte, se decoreaza cu seminte si se da la cuptorul preincalzit la 200 timp de 20 minute, poi temperatura se reduce la 180 grade si se mai lasa 30 minute, daca este nevoie, ca sa nu se rumeneasca prea tare painea se acopera acum cu o folie de aluminiu.


Painea Floare se mananca cu orice fel de mancare ce necesita paine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Supa crema de morcovi
2
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia