Painea cu nuci si hrisca este o reteta de paine deosebita. Trebuie doar sa o incercati o data si va garantez ca o veti repeta.
Pt. inceput am facut maiaua: in apa calduta am dizolvat drojdia proaspata, am pus praful de zahar si 2 linguri faina de grau integrala, am amestecat bine si am lasat la dospit.
Intre timp, am preparat faina de hrisca si cea de nuci, prin macinarea boabelor de hrisca/ nucilor cu rasnita de cafea. Am pus fainurile separat, apoi m-am pregatit sa coc putin faina de hrisca (ca sa-i dea o aroma deosebita, asemanatoare cu ciocolata): am pus pe foc o tigaie teflonata uscata, am lasat sa se incinga, apoi am turnat faina de hrisca. Am amestecat mereu, sa nu se arda. Dupa coacere, faina s-a inchis si mai mut la culoare, devenind cafenie...insa si-a pastrat gustul specific si aroma puternica.
Dupa ce maiaua mea a dospit, nu mi-a mai ramas decat sa combin fainurile mele speciale, sa le adaug in aluat, impreuna cu lingurita de sare. Dupa o amestecare energica, am completat cu faina de grau integrala, pana am format bila mica de aluat, pe care am lasat-o din nou la dospit, pana si-s dublat volumul.
Am modelat painica, pe care am asezat-o sa stea cumuinte intr-o tava de cozonac mica tapetata cu hartie de copt. Am uns painea cu putin ulei de masline (foarte putin) si am presarat nuca taiata mare. Am dat la cuptor pana a trecut testul scobitorii, apoi am scos-o la racit pe un gratar.
A iesit o paine foarte gustoasa, cu continut ridicat de fibre si cu miez usor umed, foarte potrivita pt. o alimentatie sanatoasa (fibrele sunt recunoscute pt. capacitatea lor de a ajuta la eliminarea toxinelor si curatarea colonului), dar si pt. diete de slabit.
Enjoy!
Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii