Tort de Pizza

Nu stiu cum e la voi in familie, dar la noi s-ar putea manca pizza de trei ori pe zi, 365 de zile pe an – si de ce nu, chiar si la desert! Ideea unui tort de pizza mi-a venit incercand sa nascocesc ceva cat mai special cu putinta pentru onomastica sotului meu drag. Asa s-a nascut tortul de pizza cu chorizo, pe idea "less is more" – ingrediente simple si de calitate. Nu va mai spun ce senzatie a facut – chiar daca facusem si un tort dulce, din acela “pe bune”, n-a mai contat. Tot mai buna-i pizza. Iar azi am recreat-o cu drag pentru voi si sper sa va placa!

Portii
4
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Pizza

Ingrediente

  • Aluat (1 portie)
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 4 linguri lapte caldut
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita chimen
  • Sos de pizza:
  • 1 cutie rosii cuburi
  • 1 cutie mica pasta de rosii
  • 1 lingura sos worcheshire
  • 1 lingurita Oregano
  • 2 catei de usturoi
  • 1 praf boia afumata (iute)
  • Compozitie:
  • 4 linguri ulei
  • 3 fire de patrunjel tocat
  • 350 g cascaval razuit + Mozzarella
  • 300 g salam Chorizo
  • 300 ml apa calduta
  • Fire de patrunjel

Mod de preparare

Din aluatul de pizza (de mai sus) va trebui sa facem doua portii – o prima pentru “blaturi”, o a doua pentru “invelit” tortul. Portiile se pot face impreuna sau separat – “blaturile” se pot coace cu o zi inainte si pastra la temperatura camerei intr-o cutie ermetica. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”. Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten.


Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul. Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”.


Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten. Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul.


Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Pe acesta il ungem cu sos (vezi foto), apoi punem chorizo-ul, apoi patrunjelul, cascavalul razuit si il acoperim cu primul “blat”.


Continuam procedura: sos, chorizo, cascaval si blat pana la ultimul (dat fiind ca tava mea este cu margini joase, mi-au incaput doar 3 blaturi – va orientati voi in functie de ustensilele proprii).


Pe ultimul “blat” il ungem cu sos, presaram cascavalul si cateva felii de mozzarella, apoi asezam chorizo-ul din loc in loc. Taiem marginile aluatului necopt care atarna (vezi foto) si le facem culcus la marginea blatului. Coacem toata frumusetea asta pe ridicat-mediu aproximativ 50 de minute – dar si aici timpul depinde de dimensiune si cuptor. Apoi savuram cu pofta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pere imbracate in aluat

Pere imbracate in aluat

Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...

Pere imbracate in aluat
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Tigaie de toamna cu capac

Tigaie de toamna cu capac

legume delicioase

Tigaie de toamna cu capac
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
1
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Coronita aperitiv cu carne si legume
2
Aperitive cu carne

Coronita aperitiv cu carne si legume

Coronita cu carne si legume este un aperitiv consistent si delicios. Taiem sunca cubulete. Dam cascavalul pe razatoare....

Coronita aperitiv cu carne si legume
Ciorba cu coasta afumata
3
Borsuri

Ciorba cu coasta afumata

Se prepara foarte usor si este asa bunaaa....preferata mea :)

Ciorba cu coasta afumata
Rosii cherry la borcan
4
Conserve de iarna

Rosii cherry la borcan

Pentru ca in mica gradina pe care o avem, sunt multe astfel de rosii, mi-am dorit ca sa le pot folosi si iarna asa ca le-am...

Rosii cherry la borcan
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Clatite din aluat de negresa
Bucataras.RO

Clatite din aluat de negresa

Reteta e foarte simpla. Se gatesc foarte repede si sunt extrem de gustoase. E prima data cand le-am facut si pe mine m-au...

Clatite din aluat de negresa
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Gustos.RO

Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Tort cu crema de iaurt moca si pere
ReteteCulinare.RO

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia