Pizza cu mozzarella este delicioasa. Prima data faceti un aluat pentru blatul de pizza, il lasati la dospit si intre timp va ocupati de topping.
Fie ca este vara si legumele sunt la indemana, fie ca este iarna si se consuma multe proteine si grasimi, pizza ramane mancarea preferata de toate varstele, in toate anotimpurile.
Imi aduc si acum aminte cand mergeam in vizita la nasa mea si imi facea pizza de casa – cu blatul gros de 3 centimetri si cu niste urme de cascaval si carnati pe deasupra. Imi placea la nebunie! Imi placea orice fel de pizza, fie ea de la restaurant, fie facuta in casa, mai mult paine decat pizza.
Cel mai mult, insa, mi-a placut pizza facuta in casa de o prietena din Italia. Era pizza simpla, margherita, insa era cea mai buna pizza pe care o mancasem in viata mea! Din acel moment am fost prezenta langa ea de fiecare data cand facea pizza, pentru a invata sa fac si eu asa o minunatie. Eram impresionata cum poate sa fie o pizza facuta in casa la fel de buna ca cea de la restaurant, sau chiar si mai buna!
Asadar, am invatat, am gatit si mi-am delectat toti prietenii si familia cu orice ocazie speciala. Am gatit pizza de ziua mea, de ziua prietenilor, chiar si la ocazii mai putin fericite. Am visat cu ochii deschisi ca imi deschid o pizzerie numai a mea. Inca nu am renuntat la acest vis, insa mai e mult pana ajung acolo. Pana atunci, m-am gandit sa impart cu voi secretul retetei de pizza ca la restaurant gatita in casa.
In primul rand, trebuie sa va asigurati ca aveti ustensilele necesare: o tava speciala de pizza – de inox sau chiar teflon. Tavile standard din cuptoarele obisnuite intaresc blatul de pizza si se si lipesc. Eu mi-am cumparat o tava simpla, subtirica, de la ferometalul din coltul blocului si am dat pana in 10 lei pe ea, din inox. Gasiti si mai rezistente si mai bune la hipermarket-uri – acelea pot ajunge chiar si la 50 de lei. Va mai trebuie si un facalet aka sucitor de placinte, ca sa intindeti blatul de pizza.
Dupa ce v-ati asigurat ca aveti tot ce va trebuie, puteti sa va apucati de treaba. Blatul de pizza este cel mai important si trebuie sa aveti rabdare si sa-i acordati timpul necesar. Blatul face diferenta intre o pizza de casa si una de la restaurant. Chiar si eu am dat gres, crezand ca ma pricep atat de bine incat nu mai trebuie sa investesc atat de mult timp pentru a-l face. Nu a crescut, a ramas prea crocant dupa coacere, etc. Asadar, este foarte important sa tratati pizza cu seriozitate. Este greu, dar si satisfactia reusitei este mare.
Ca sa n-o mai lungesc mult, sa trecem la treaba.
Reteta de mai jos este pentru 6-8 pizza (depinde cat de subtire se doreste blatul)
Pentru blat aveti nevoie de un cubulet de drojdie proaspata, 1 kg de faina, 1-2 cani de apa calda (cat intra), o lingura sare, 3-4 linguri de ulei. Se pune faina intr-un castron incapator, drojdia faramitata, sarea, uleiul si se incepe framantarea. In acest timp se toarna cate putina apa si se amesteca constant, pana devine o coca nelipicioasa si maleabila.Incetati sa mai puneti apa, dar nu va opriti din framantat. Incercati sa va propuneti sa o framantati macar 15 minute, pentru a o fragezi. Cu cat este framantata mai mult coca, cu atat creste mai mult blatul si este mai bun. Dupa ce ati terminat de framantat, acoperiti castronul cu un prosop curat si lasati-l intr-un loc cald (fie deasupra cuptorului, fie deasupra dulapului, fiindca sus este mai cald).
Cat timp lasati coca sa creasca, incepeti sa va pregatiti ingredientele. Mie imi place sa pun cat mai multe ingrediente, dar nu chiar in orice combinatie. Aici e doar o chestiune de gusturi. Am facut pizza vegetariana, pizza cu ceapa, pizza cu carne. Se poate pune orice doriti si va place, fiindca la baza, pizza a fost inventata ca mancarea saracului – se facea din resturi alimentare, ca lumea nu-si permitea sa arunce nimic. Intre timp a evoluat in ceea ce avem acum, cea mai populara mancare din intreaga lume.
Se ia o bucata de coca si se intinde subtirica, in forma tavii. Eu am tavi rotunde, drept urmare o intind in forma rotunda. Tava se tapeteaza cu ulei si faina, avand grija sa nu fie surplus de faina pe tava. Daca vreti sa folositi hartie de copt, e in regula. Se intinde coca, iar bucatelele care atarna in afara tavii se iau si se pliaza egal pe margini, pentru a putea apuca mai usor felia de pizza cand este coapta.
Dupa ce s-a intins coca in tava, se pune cam ½ dintr-o cutie de rosii decojite si pasate peste coca, si se intinde cu mana uniform. Peste rosii se rade jumatate dintr-o roata de cascaval (cu cat mai mult cascaval, cu atat mai buna pizza). Peste cascavalul ras se pun restul ingredientelor: bacon, salam uscat, ciuperci, rosii taiate felii subtiri si ardei rondele, masline si – ingredientul care nu trebuie sa lipseasca niciodata – oregano.
Se baga la cuptor si se lasa la foc mediu spre mare aproximativ 20 de minute. Pentru a fi siguri ca s-a copt suficient, incercati sa ridicati blatul cu un cutit si sa observati daca a capatat o culoare aurie-maronie. Atunci este gata si puteti scoate pizza.
Eu mi-am cumparat 2 tavi de pizza si, in timp ce una se coace, o pregatesc pe urmatoarea. Cand a iesit prima, o bag pe urmatoarea in cuptor si tot asa. V-am spus ca am experienta in petrecerile cu pizza!
O alta combinatie de pizza care a avut mare succes este pizza cu ceapa – nu este neaparat pe gustul tuturor, dar pentru cei carora le place ceapa, este un deliciu. Se intinde blatul in tava, dar nu se mai pun rosii. Se rade cascavalul direct pe blat si pe urma se adauga o ceapa mare taiata rondele subtiri peste toata pizza. Se pune putin ulei peste ceapa, se presara oregano, un pic de sare si se baga la cuptor.
Chiar saptamana viitoare voi pregati o noua petrecere cu pizza, ca un prieten pleaca in Statele Unite si ii uram drum bun cum se cuvine. Orice ocazie de acest gen este binevenita pentru a avea motiv sa mancam pizza. Mai ales cand iese asa de buna. Sper ca va iese si voua la fel de buna. Astept parerile voastre si eventuale sfaturi, daca descoperiti vreo reteta noua.
Va doresc succes si pofta buna!
Pizza se taie dupa ce se mai racoreste putin. De obicei o scot pe un blat de lemn si o tai dupa vreo 5 minute. Nu de alta, dar invitatii s-ar arde infigandu-se in pizza prea devreme, fiindca miroase incredibil si irezistibil de bine.
Acesta reteta este scrisa de Daniela Taranu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postMancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...
Mancare de cartofi delicioasa cu maslineGulasul este o reteta care suporta multe adaptari...cel putin din punctul meu de vedere. Putin picant, fierbinte si delicios...
Gulas in strachina de pitaSunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de...
Prajitura ToscaUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieCornulete de post este o reteta de prajituri care poate fi pregatita si in post, dar si in preioadele de peste an. Este o...
Cornulete de postEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseDescopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Comentarii