Saramura de peste - Reteta video

M-am gandit sa-ti pregatesc inca o reteta care are sute de versiuni si care totodata starneste competitia in pescarii de pretutindeni: saramura de peste.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5 tipuri diferite de peste
  • 3 gogonele
  • 100 ml zeama gogonelelor
  • 1 lingura de capere
  • 4 rosii
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie sau lime
  • ½ lingurita de ghimbir ras
  • 2 ardei rosii
  • 2 morcovi
  • 3 cepe salote
  • 2 batoane de telina apio
  • 4 catei de usturoi
  • ½ de legatura de patrunjel
  • ½ de legatura de leustean
  • ½ lingurita de pasta de ardei iute
  • 1 lingurita de pasta de ardei dulce
  • 2 buc. de anason stelat
  • 5 linguri de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Ai nevoie de mai multe tipuri de peste – eu am ales 5 pesti diferiti (fiecare-si aduce contributia la gust prin unicitatea sa). Pestii au fost eviscerati si curatati de solzi in prealabil.

Pune intr-o tava cu hartie de copt rosiile, usturoiul si ardeii;

Introdu-le in cuptor la 180 de grade pana ce acestea se coc;

Verifica-le din cand in cand pentru ca unele legume se vor coace mai repede decat altele;

Intoarce-le pentru a se patrunde uniform;

Unge pestii cu 2-3 linguri de ulei de masline si sareaza-i dupa plac – nu exagera cu sarea pentru ca s-ar putea ca zeama din gogonele sa fie la randul ei sarata;

Incinge o tigaie grill si pune pestii acolo cca 1 minut pe fiecare parte;

Pestele cand este gata se intoarce foarte usor. Nu il grabiti pentru ca acesta se va lipi;

Scoate pestii pe o farfurie;

Da pe razatoare morcovii si telina apio, iar ceapa salota tai-o cuburi;

Incinge o tigaie si caleste putin morcovii in 2 linguri de ulei de masline;

Adauga apoi piper, ghimbir ras, coaja de lamaie rasa, caperele si zeama de la capere;

Adauga si gogonelele tocate cubulete mici in prealabil;

Caleste inca 1 min si ia de pe foc;

Rastoarna totul intr-o oala;

Scoate legumele din cuptor, in functie de cat de repede s-au copt;

Curata rosia de pielita si toac-o marunt;

Pune mai multe straturi de folie de plastic peste ardeii copti fierbinti si lasa-i cca 10 min;

Curata-i apoi cu usurinta, indeparteaza semintele si taie-i cubulete mici;

Zdrobeste usturoiul intr-un mojar;

Adauga apoi toate legumele care au fost in cuptor peste cele din oala;

Pune pestele si anasonul deasupra si completeaza cu apa fierbinte;

Pune oala pe foc mic si lasa saramura sa scada cca 10 min;

Adauga spre sfarsit zeama de la gogonele, rosiile, pasta de ardei iute si dulce si mai lasa sa dea intr-un clocot;

Potriveste de sare si piper daca mai e cazul;

Toaca patrunjel si leustean si presara pe deasupra cu generozitate;

Scoate pestele si serveste-l alaturi de un sos aioli sau clasicul mujdei si mamaliguta, iar zeama savureaz-o separat;

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
2
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
5
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Parteneri
Prajitura cu mascarpone si zmeura
Bucataras.RO

Prajitura cu mascarpone si zmeura

O prajitura vazuta la bucataras Irina care m-a incantat de la prima vedere. Numai bine aveam toate ingredientele necesare asa...

Prajitura cu mascarpone si zmeura
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce