Cea mai frageda, suculenta si gustoasa dorada pe care am savurat-o. Iar cel mai important lucru este ca se realizeaza foarte repede si simplu.
Se spala pestele foarte bine si se curata in interior. Nu se curata de solzi.
Se taie aripioarele si se sterge pestele cu un prosop de hartie.
Lamaia si ceapa se taie rondele subtiri. Se umple pestele cu felii de ceapa, cu patrunjel, cimbru, piper si cel mai important cu felii de lamaie, acestea vor impiedica sarea sa patrunda in interiorul pestelui. Stratul acestora nu trebuie sa fie foarte gros, asfel inca burta pestelui sa se inchida singura.
Se pune un strat de sare intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se asaza pestele.
Se amesteca restul de sare , un oua ( de asemenea poate sa lipseasca, se va completa cu mai multa apa), 4 linguri de apa si cele 4 linguri de faina ( daca se foloseste- eu am facut si fara faina si a fost la fel de bun, intr-adevar crusta a fost mai tare doar din sare) obtinandu-se o pasta asemanatoare cu zapada umeda.
Acoperim pestele cu aceasta pasta astfel incat sa nu ramana nimic neacoperit si cu atentie sa nu introducem sare in burta.
Se introduce pestele in cuptorul preincalzit ( cel Putin 15 min) la 180 grade C, pentru 30 min- 40 min (in functie de marimea pestelui). In momentul in care crusta este aurie si aroma din bucatarie este imbietoare, pestele este gata. Se scoate tava si acum urmeaza operatiunea " dezbracarea". Se sparge crusta cu un cutit si ciocan ( de bucatarie), pielea se va desprinde usor, iar pestele se asaza pe farfurie sau se desface in fileuri care se vor aseza pe farfurie.
In timp ce dorada era la cuptor, cartofii au fiert in apa, cu putina sare. Desi sunt multe retete care spun sa nu se curete coaja acestor cartofi ( culoare este data de coaja), eu va sfatuiesc sa-i curatati dupa ce au fiert deoarece pireul va fi mai fin.
Se adauga cartofii curatati in robot ( sau in oala/ bol), se pun condimentele ( sare , piper, nucsoara), laptele, smantana / unt ( sau chiar ambele) si se amesteca ( se paseaza).
Zeama de la 1/2 lamaie, uleiul de masline, rozmarin se amesteca pentru a se realiza un sos cu care se va stropi pestele. Se poate adauga si usturoi ( in functie de gust).
Reteta este realizata dupa reteta :https://www.reteta-video.ro/retete/dorada-la-cuptor-in-crusta-in-sare.html
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciO prajitura vazuta la bucataras Irina care m-a incantat de la prima vedere. Numai bine aveam toate ingredientele necesare asa...
Prajitura cu mascarpone si zmeuraReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii