Sarmale cu carne si ciuperci in dovleac

Sarmalele cu carne si ciuperci in dovleac fac parte din mancarurile de toamna pe care merita sa le incercati. Aceasta reteta de sarmale este 2 in 1: veti invata sa faceti atat sarmale cu carne cat si sarmale cu ciuperci, ambele coapte in dovleac.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Sarmale cu carne si ciuperci in dovleac

Ingrediente

  • 600 grame carne de porc putin grasa
  • o varza murata mare
  • cu foile subtiri
  • un dovleac placintar mare cat sa incapa totusi in cuptor (al meu a fost mai mic )
  • afumatura (aici intra ce vreti/aveti dintre : slanina
  • costita
  • bacon
  • ) dupa placerea fiecaruia
  • 2-3 cepe
  • 500 grame ciuperci
  • 4 morcovi
  • 5 rosii
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 1-2 cani bors
  • 1-2 pahare vin alb sec
  • 2 maini de orez pentru sarmalutele cu carne
  • 4 maini de orez pentru sarmalutele cu ciuperci
  • stafide cate vrem
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • cateva crengute de cimbru
  • ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Dupa ce am reusit sa adunam toate ingredientele pornim la treaba:

Tocam carnea

Tocam ceapa marunt si o punem la calit

Curatam morcovii, ii radem si ii punem peste ceapa

Daca faceti si sarmalute cu ciuperci si stafide mai pregatiti o tigaie la fel, curatati si taiati ciupercile si adaugati-le la calit.

In prima tigaie adaugam carnea

Vom adauga in aceasta tigaie si apa si vom lasa ingredientele sa se faca aproximativ 30 de minute.

Intre timp tocam verdeata

Taiem un capac in dovleac si il curatam bine in interior, scobindu-l si pastrand o ceasca de miez parfumat pentru a-l adauga la carne.

Dupa ce carnea s-a inmuiat adaugam orezul si il lasam sa infloreasca un pic.

Punem orezul si peste ciuperci, sa infloreasca si el de fericire ca le-a intalnit.
Cand orezul e pe jumatate facut oprim focul si amestecam umpluturile astfel:
orezul cu ciuperci primeste stafidele, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare

Carnea tocata primeste dovleacul facut pasta si , bineinteles, patrunjel, marar, cimbru, sare si piper.

Atentie, atentiune! La capitolul sare trebuie avuta mare grija pentru ca si varza murata contine sare! Asadar, tineti cont de cat de sarata e varza si reduceti sarea adaugata in umpluturi.

Pasul urmator : taiem rosiile si le punem si pe ele la calit.

Operam varza : desfacem cu grija fiecare frunza si ii scoatem nervura. Pentru ca in aceasta r

Varza ramasa se toacaeteta totul este partial preparat, fierbem si varza cam 20 de minute. Apoi incepem sa impachetam sarmalutele. Apoi incepe faza de umplere a bostanului, dupa regula : varza tocata cu rosii, sarmalute, varza tocata cu rosii, afumatura, sarmalute...

Se capaceste cu crengute de cimbru si rosii proaspete.

Se face un amestec din bors, vin si pasta de tomate (eventual si niste sare... vedeti dupa gust) si se toarna peste sarmale. Aveti grija cata zeama puneti, dovleacul lasa si el zeama si daca nu ii lasati putin loc va da pe afara. Eventual mai adaugati cand se coace, daca nu se mai vede deloc seama.

Dovleacul meu a stat la cuptor 2 ore la 210 grade. Daca era mai mare l-as fi tinut mai mult. Apasati din cand in cand coaja, sa fiti sigure ca nu s-a inmuiat prea tare.

Reteta de sarmale cu carne si ciuperci in dovleac a fost propusa de IriA pe forum culinar.


Serviti sarmalele cu carne si ciuperci alaturi de mamaliga, ardei iute si smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Prajitura "polara"
1
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
2
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
5
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Parteneri
Rulada de purcel cu sos barbeque la Multicooker Crock Pot Express
Bucataras.RO

Rulada de purcel cu sos barbeque la Multicooker Crock Pot Express

Rulada aceasta de purcel este grozava! Pentru o masa festiva sau pentru sarbatori mi se pare perfecta, desi eu am pregatit-o...

Rulada de purcel cu sos barbeque la Multicooker Crock Pot Express
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce