Sabzi Polo (orez cu verdeata)

Sabzi Polo este un fel de mancare iranian care consta in orez cu verdeturi. De obicei se serveste cu peste, dar varianta pe care v-o prezentam nu con

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Sabzi Polo (orez cu verdeata)

Ingrediente

  • 300 g orez basmati
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • coditele de la o legatura de ceapa verde
  • 1 legatura coriandru
  • 1 lingurita turmeric
  • o ceapa alba tocata marunt
  • ulei
  • Lipie libaneza
  • sare si piper

Mod de preparare

Sabzi Polo este un fel de mancare iranian care consta in orez cu verdeturi. De obicei se serveste cu peste, dar varianta pe care v-o prezentam nu contine un astfel de ingredient.Orezul se spala cu apa rece si se lasa la inmuiat o jumatate de ora inainte de a fi pus la fiert. Apoi intr-un vas se pune apa la fiert, cu sare si cand clocoteste se adauga orezul. Se fiebe aproximativ 10 minute, sau pana incepe sa se inmoaie, dar nu trebuie sa fie fiert complet. Se scurge intr-o strecuratoare si se clateste cu apa rece, exact ca pastele.

Intre timp intr-o tigaie se caleste in 3 linguri de ulei ceapa taiata marunt, se adauga turmericul si verdeata tocata. Se amesteca pentru a nu se arde si a nu capata un gust amar. Cand este gata se amesteca cu orezul.

Acum aveti nevoie de un vas nelipicios cu capac in care incingeti 4 linguri de ulei . Daca folositi lipie libaneza, o asezati pe fundul vasului si peste ea turnati orezul amestecat cu verdeata. Daca nu folositi lipie, puneti orezul direct peste uleiul incins. Eu prefer sa pun lipie pentru ca se face crocanta si scade riscul de a arde orezul. Puneti capacul peste vas astfel incat sa fie inchis perfect. Puteti pune intre capac si vas un prosop de bucatarie curat pentru a pastra aburul in interior.

Puneti vasul pe aragaz pe ochiul cel mai mic, dat la flacara minima si il lasati fara sa amestecati cam 20 de minute. Cu cat sta mai mult cu atat stratul de jos se face mai crocant si mai gustos, dar cel mai sigur si ca sa nu riscati sa il ardeti, mai ales daca pregatiti pentru prima data aceasta reteta, il bagati in cuptorul incins, la temperatura cea mai mica si il lasa cel putin 30 min. Va dati seama ca este facut atunci cand orezul de pe marginea vasului este usor auriu.

Cand este gata, dati capacul la o parte, il mai lasati 5-10 minute descoperit iar apoi puneti un platou mare deasupra vasului si il intoarceti, cu grija, sa nu va ardeti.

Este delicios daca il il serviti cu iaurt cu menta si castravete.

Se serveste de obicei cu peste, creveti sau cu Kookoo Sabzi.

Pofta buna!

Reteta Sabzi Polo (orez cu verdeata) a fost propusa de retetepersane pe forum culinar.ro

Alte retete cu orez gasiti aici:

Orez Jasmine cu creveti,

Orez verde,

Mincare chinezeasca cu pui, orez si ciuperci

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce