Dolmathakia - sarmale grecesti

Dolmathakia sunt versiunea greceasca a sarmalelor in foi-de-vita de vie, impregnate cu arome mediterane de ulei de masline si lamaie.

Complexitate
redusa
Dolmathakia - sarmale grecesti

Ingrediente

  • 200 ml ulei de masline
  • 400 g ceapa tocata
  • 250 g orez
  • 2 lingurite marar tocat
  • 200 ml apa fierbinte
  • 2 lingurite seminte de pin
  • 1 lingurita sare
  • Un praf de piper
  • 50 – 60 foi proaspete de vita-de-vie sau de la conserva
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Dolmathakia sunt versiunea greceasca a sarmalelor in foi-de-vita de vie, impregnate cu arome mediterane de ulei de masline si lamaie.

Incingeti 100 ml de ulei de masline pe o tigaie si caliti ceapa pana se inmoaie. Adaugati orezul si lasati tava acoperita la foc mic 5 minute. Adaugati mararul, semintele de pin, 100ml apa fierbinte, sarea si piperul. Fierbeti 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Foile de vita-de-vie de la conserva vor fi limpezite in apa rece, iar cele proaspete se vor pune in apa clocotita pentru 3 minute, apoi se vor limpezi in apa rece.

In centrul fiecarei frunze, asezate cu fata lucioasa in jos, se va pune cate o lingurita cu varf de umplutura. Impaturiti foaia (nu foarte stans, deoarece orezul se va umfla). Tapetati o tigaie cu foi de vita-de-vie si asezati dolmathakia unul langa celalalt, in straturi. Stropiti cu zeama de la o lamaie, adaugati 100 ml ulei de masline si 500 ml apa fierbinte. Asezati o farfurie peste dolmathakia, puneti capacul si fierbeti la foc mic timp de 1 ora. Lasati-le sa se raceasca in tigaie.


Se servesc reci, la deschiderea pranzului sau cinei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu cirese
1
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
3
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
4
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
5
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia