Ratatouille este o reteta frantuzeasca de legume care are la baza urmatoarele ingrediente: rosii, ceapa, usturoi, vinete, dovlecei, ardei gras, busuioc, sare si supa de legume
Se taie ceapa rondele, usturoiul se striveste cu dosul furculitei, ardeii grasi, vinetele si dovleceii se taie in cuburi marisoare. Se incinge o lingura de ulei intr-o cratita, se pune ceapa si usturoiul la caramelizat, nu la prajit ! Se scot apoi intr-un castron mare care va trebui sa cazeze rand pe rand, toate legumele, inainte de … marea adunare generala a tuturor legumelor!
Se caramelizeaza ardeii, se scot in castron, apoi dovleceii, se repeta figura cu castronul, si la urma, vinetele, care… (bineinteles), se pun in castron, in asteptare. Se readauga in cratita ceapa si usturoiul, impreuna cu o rosie(cea mai bine coapta) taiata cat mai marunt si celelalte 2, in cuburi marisoare. (Nu uitati sa …despielitati rosiile inainte). Lasati cateva minute sosul sa isi ia avant in legea lui, dar fiti cu ochii pe tigaie si amestecati din cand in cand. Sosul trebuie sa fie, nici prea prea, nici foarte, foarte…bulion. Adaugati toate legumele in sosul cu pricina, si le lasati iarasi cateva minute, la foc potrivit. Acum a venit si randul ierburilor aromatice, sare, concentrat, frunza de dafin, mai putin frunzele de busuioc verde. Atentie, legumele nu trebuie sa fie fierte ca la ghiveci ! Trebuie sa fie … "in sange"! Nu amestecati prea mult, ca sa nu se striveasca legumele. Nu le lasati pe foc mai mult de 15 minute. Gata ! La masa ! Se serveste fierbinte, cu frunze de busuioc tocate si cateva de ornament. Daca puteti sa renuntati la garnitura de carne, pentru ca de data asta, carnea e trecuta la capitolul « garnitura », este minunat ! E pacat sa « sabotati » gustul si aromele, cum am spus mai sus: innebunitoare !
Ratatouille este o mancare de legume taraneasca, tradiţională, din regiunea Provence, Franta. Originea ei este: Nisa. Ratatouille niçoise se gaseste in Franta in meniul fiecarui restaurant care se respecta, simpla sau cu adaos de carne, paste, paine, iar la urma se serveste, ca un fel de "desert", branza albastra sau camembert sau alte asemenea soiuri de branzeturi frantuzesti, faimoase in toata lumea. Ceva innebunitor pentru papilele gustative.
Mamaliga o puteti folosi la urma : pentru sters farfuria, fiindca nu va veti indura sa lasati strop de sos pe fundul farfuriei. E … "mama bunului", cum zicea bunica mea !
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii