Musaca in stil grecesc

Pentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata rosii galbene si portocalii...Sper sa va place reteta si sa o incercati, chiar daca aveti putin mai mult de lucru la ea... Retete dietetice

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
70 minute
Complexitate
ridicata
Musaca in stil grecesc

Ingrediente

  • 700-800 g cartofi albi
  • 3 vinete albe de marime medie
  • 100 ml ulei de masline
  • Sos:
  • 600-700 g piept de pui
  • 1 conserva mica de ansoa in ulei(optional)
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapa mare rosie sau 2 mai mici
  • 2-3 rosii
  • 2 rosii de culoare galbena si 2 rosii de culoare portocalie
  • 2 linguri concentrat de rosii
  • 2 linguri amestec grecesc de condimente pentru musaca
  • sare si piper dupa gust
  • pentru sosul Bechamel:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1-2 linguri unt
  • 1 lingura plina faina
  • 350-400 ml lapte
  • sare si nucsoara proaspat macinata dupa gust
  • in plus: 250-300 g cascaval (eu am folosit jumatate cascaval din lapte de vaca si cascaval din lapte de oaie)

Mod de preparare

In primul rand pregatim sosul: in bolul robotului de bucatarie am adaugat carnea taiata cuburi si conserva de ansoa cu tot cu ulei. Am macinat ingredientele cateva secunde pana s-au maruntit. Am pus la incins intr-o tigaie mare 2-3 linguri ulei de masline. Am adaugat ceapa taiata marunt, am lasat sa se inmoaie ceapa, am taiat ardeiul capia cubulete mici si l-am adaugat peste ceapa. Am lasat 2-3 minute ingredientele sa se caleasca. Am adaugat carnea tocata si am amestecat cu o lingura de lemn in compozitie pana carnea s-a desfacut si a inceput sa se caleasca. Am lasat pe foc 10 minute. Am adaugat toate soiurile de rosii taiate cuburi, am lasat pe foc alte 5-10 minute si am amestecat din cand in cand usor in compozitie.(cu grija sa nu zdrobiti rosiile). Am adaugat la urma concentratul de rosii, amestecul de mirodenii, sare si piper dupa gust. Am lasat deoparte sosul.

Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi. Se pune intr-o tigaie/craticioara 50 ml ulei de masline, se lasa sa se incinga uleiul, se adauga cubuletele de cartofi si se prajesc la foc iute maxim 5 minute, pana sunt prajiti pe jumatate. Se pudreaza cu sare si piper.

Vinetele se spala, nu se curata de coaja si se taie in cuburi cam de aceeasi marime cu cele de cartofi. Se pudreaza cu sare si se lasa deoparte intr-o strecuratoare 10-15 minute. Se incinge restul de ulei si se prajesc cubuletele de vinete la foc iute pana s-au inmuiat putin. Daca au absorbit uleiul, nu mai adaugati altul, vanata este ca un burete...motiv pt care este indicat sa folositit o tigaie teflonata.

Pentru sosul Bechamel: se pune uleiul si untul intr-o craticioara si se lasa pana untul s-a topit. Se adauga faina, se amesteca cu un tel tip para, se lasa pe foc 1-2 minute. Se adauga treptat laptele cald si se amesteca cu telul, pana ajungem la consistenta dorita. Lasam sosul sa fiarba 5 minute in timp ce amestecam in el. La sfarsit adaugam sare si nucsoara proaspat macinata.

Pentru asamblare: se poate face musacaua intr-o singura tava sau puteti folosi vase individuale antiaderente sau puteti monta intr-un inel rotund sau patrat...Ungeti un vas termorezistent cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului puneti cartofii prajiti, apoi jumatate din cantitatea de sos cu carne, apoi jumatate din vinetele prajite, alt strat de sos cu carne si ultimul de vinete. Am ras deasupra cascavalul, iar peste cascaval am turnat sosul Bechamel. Am dat tava la cuptorul incins la 165-170 grade C, pentru 40 minute. Lasati musacaua sa se racoreasca si apoi o portionati si serviti.

Sa va fie de bine!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
5
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia