Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana

Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana este pur si simplu delicioasa, n-o sa ma satur niciodata de ea. Reteta este exact ca si cea facuta de bunica mea, fara nimic complicat.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana

Ingrediente

  • Pentru 4 portii:
  • 1 kg de ciuperci champignons – se pot folosi si ciuperci de padure
  • pleurotus
  • etc
  • 1 ceapa medie
  • 150 ml smantana – eu am folosit o smantana groasa
  • de tara
  • foarte buna
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de faina
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 praf de tahon
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.
Ciupercile se curata de pielita, se rup picioarele si se spala toate rapid sub jet de apa rece. Atat palariile cat si picioarele se taie felii. Daca palariile sunt mari, taiati-le intai in jumatate, apoi le feliati.
Usturoiul se curata, se spala si se toaca marunt.
Mararul si patrunjelul se curata si se spala.
Intr-o tigaie mai mare sau chiar intr-o cratita, se pune uleiul la incins. Se calesc ceapa si usturoiul pana cand devin usor transparente, amestecand des. Se adauga ciupercile taiate si un praf de piper si se amesteca usor cateva minute, sa se caleasca si acestea putin. Eu pun pe foc mic, ciupercile ies mai bine asa, chiar daca dureaza mai mult gatitul. Cand ciupercile incep sa se inchida la culoare, se adauga apa pana cand aproape se acopera ciupercile. Nu va speriati ca e prea multa apa, ea va scade. Evitati sa puneti sare la inceput, pentru ca ciupercile vor lasa si mai multa apa. Vom potrivi tocanita cu sare la final.

Cand mancarea incepe sa clocoteasca, adaugati mararul tocat.

Intr-o cana puneti 2 linguri cu varf de faina de grau si apoi adaugati apa pana pe la doua treimi din cana. Amestecati bine bine pana se omogenizeaza si adaugati continutul canii in mancare. Amestecati foarte usor pentru a evita sa rupeti ciupercile feliate.

De cand a dat primul clocot pana cand ciupercile s-au facut, eu am mai tinut pe foc cam 35 de minute la foc mic. Timpul poate sa scada, in functie de cat de tare dati flacara.
Se amesteca des, ca sa nu se arda.
Cand ciupercile sunt gata, se adauga smantana si se amesteca usor, apoi se mai clocoteste 2-3 minute. La final potrivim de sare si, daca mai e nevoie, punem si piper. Adaugam patrunjelul tocat si amestecam usor.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana se serveste calda cu mamaliguta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ghiveci calugaresc de vinete
1
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
2
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
3
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
4
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca poloneza
5
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce