Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel

Pentru pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel carnea se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel

Ingrediente

  • -un pui mare de 2 kg
  • 700 grame ficatei de pasare
  • 4 bucati ceapa mare
  • 2 oua
  • marar
  • patrunjel
  • piper
  • cimbru
  • sare
  • boia de ardei dulce
  • ulei
  • o ceasca de cafea de malai grisat
  • 10 mere mari
  • 2 gutui
  • 200 grame zahar
  • o lingura faina de grau
  • o ceasca mare de vin alb
  • o jumatate de lamaie

Mod de preparare

Puiul este gatit dupa reteta bunicii mele de pe mama-Sevastiţa femeie de la tara, din strabuni razesi de neamul Florestenilor din Liteni. Bunica nu punea nici gris, nici orez in pui, ci mamaliga facuta din faina de porumb.De aceea i-am spus pui umplut taraneste.Bunica facea puiul in rola intr-un chiup de lut si pe de laturi punea la copt si o rola de mere domnesti care le aseza la masa cu puiul ei umplut alaturi de o mamaliga aburinda .
Mod de preparare

Pentru pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel carnea se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.Se lasa sa stea asa macar 30 minute.
Ficateii ii prajim usor in ulei fara sa ii saram.Ii lasam la racorit.In uleiul in care am fript ficateii punem la topit cu putin apa si sare ceapa.Din malai facem o mamaliguta moale.
Ceapa topita si scursa impreuna cu verdeata o dam prin masina de carne sau la robot.Compozitia obtinuta o amestecam cu mamaliga, ouale, condimente si verdeata.Cu aceasta umplem puiul atat la gusa cat si inauntru. Coasem bine cu ata puiul si il dam la cuptor la foc iute, pus ori in vas roman, ori in tava de friptura si acoperit cu folie de aluminiu ca un tort.Puiul trebuie sa stea la cuptor o ora si jumatate, pana se termina de prajit.Nu se controleaza, nu se inteapa ca sa nu scoatem sucul din carne.
Merele le taiem in patru si le curatam de coaja si casuta samburilor.Intr-o tigaie le rumenim usor la foc iute in putin ulei.Ardem 200 grame de zahar pe care-l stingem cu apa in care am dizolvat lingura de faina.In acest amestec punem merele rumenite si lasam sa fiarba, fara sa mestecam, doar scuturand cratita.Merele trebuie sa ramana intregi.Cand s-au patruns merle, adaugam lamaia si vinul,putina sare si lasam la fiert si scazut.Cand consideram ca e destul de legat sosul inchidem focul.
Puiul umplut taraneste se serveste atat din carnea fripta cat si din compozitia interioara cu merele si sosul lor alaturi.Merg gogosarii la otet sau harbuzul murat alaturi de un vin de la tara acrisor.


Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel se serveste la temperatura camerii sa poata fi portionat frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Bait pentru carne de vanat
1
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
2
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
4
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
5
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia