Pljecavica

a) Chifle: 1. Se amesteca ingredientele pentru chifla, dizolvati inainte drojdia in apa calduta. 2. Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, i

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Pljecavica

Ingrediente

  • Chifle:
  • 240 ml apa calduta
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • Chiftelele de carne:
  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate amesteca carne de vita cu porc)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de cardamom
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi tocati
  • 2 lingurite rase de drojdie deshidratata
  • 450 grame faina 550
  • 3 linguri de supa cu ulei de masline

Mod de preparare

a) Chifle:

1. Se amesteca ingredientele pentru chifla, dizolvati inainte drojdia in apa calduta.

2. Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, intr-un vas uns cu ulei si acoperita cu o folie unsa si ea.

3. Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si se framanta usor pentru a scoate aerul din el.

4. Se imparte aluatul in 6 pana la 8 bile de dimensiune egala.

5. Bilele se aplatizeaza si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.

6. In cuptorul abia incalzit (40 de grade), alaturi de un recipient cu apa calda, se introduce tava cu chifle.

7. Se lasa sa creasca jumatate de ora.

8. Se pensuleaza suprafata cu lapte, se presara cu susan (sau cu ce va place).

9. Se reintroduc in cuptorul rece (sau abia caldut). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 210 grade. Se coc 30-35 minute.

10. Se lasa sa se racoreasca, apoi se vor consuma cu pljeskavica.

b) Chiftelele de carne;:

1. Ceapa se caleste cu o lingura de ule;

2. Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas;

3. Se framanta, eventual se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma .

4. Se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

5. In acest timp am pregatit o maioneza, un sos de rosii (busuioc, un catel de usturoi, zahar, sare, oregano, busuioc, bulion de casa si o lingura de amidon), o salata de varza.

6. Am curatat si taiat cartofi pentru prajit.

7. Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile egale cate chifle avem, apoi se aplatizeaza, cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 2-3 mm (nu se va rupe) si se prajesc in tigaie teflonata sau pe gratar.

8. Exista doua optiuni de prezentare a acestei chifle sarbesti, ambele perfect valabile - una e cea de fast food, in chifla, cealalta e cu garniturile montate pe farfurie.

Reteta propusa de Lauralaurentiu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Prajitura cu ricotta si caise
Bucataras.RO

Prajitura cu ricotta si caise

Delicioasa, bineinteles! :) 

Prajitura cu ricotta si caise
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide