Ciorba de Burta - Reteta video

Imi aduc aminte cu placere de momentele copilariei in care spuneam c-as putea trai o viata cu ciorba de burta. Inca nu mi-am schimbat parerea.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
210 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 os mare de vita cu carne pe el
  • oase de vita afumate
  • 1 lingura de piper amestec
  • 5 morcovi
  • ½ telina
  • 2 cepe
  • 2 buc. de pastarnac
  • 1 capatana de usturoi
  • 9 galbenusuri
  • 350g smantana normala
  • 150g smantana de gatit
  • sare
  • piper alb
  • otet
  • 80ml ulei de masline
  • foi de dafin
  • 1.5 kg de burta de vita sau vitel
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Punem burta intr-un vas cu apa si adaugam 2 lingurite de bicarbonat de sodiu pe care le dizolvam;

Lasam la frigider cca 2 – 3 ore;

Spalati-o apoi in 3-4 ape reci;

Legumele trebuie curatate in prealabil;

Intr-o oala cu apa punem burta la fiert, la foc mediu – cand aceasta da semne ca incepe sa se inmoaie adaugati ambele tipuri de oase de vita, foile de dafin si piperul boabe;

Daca apa din oala scade foarte mult si burta de vita da semne ca nu se va fierbe prea curand, completati cu apa.

La scurt timp adaugati legumele intregi. Toata ideea este ca atat oasele, cat si burta si legumele sa fie gatite in acelasi timp. Nu vrem sa avem de-aface cu legume zdrobite si imprastiate prin supa. Tineti cont daca folositi burta prefiarta. Aceasta va fierbe mult mai repede si atunci va trebui s-o puneti impreuna cu oasele la fiert si la scurt timp, legumele.

Odata ce s-a fiert totul, scurgem zeama intr-o alta oala si inlaturam oasele.

Lasam burta la racit pe un tocator;

Curatam si tocam sau zdrobim usturoiul si il invelim intr-un saculet de tifon, sau il punem pur si simplu intr-un infuzor. Il legam cu sfoara si il introducem in oala cu ciorba ca sa-si ia aroma. Nu il punem direct pentru ca acesta va oxida.

Il scoatem in momentul in care a prins gust de usturoi.

Intre timp amestecam cele 2 tipuri de smantana si galbenusurile;

Luam cate un polonic din zeama de ciorba si adaugam peste compozitia din smantana si galbenusuri, amestecand constant. Esentialul este sa aducem treptat aceasta compozitie la temperatura lichidului din oala. Daca o punem direct in oala, riscam sa se taie si sa se separe;

Adaugati 10-12 polonice de lichid si puteti sa o puneti peste restul in oala.

De indata ce s-a racit burta de vitel, taiati-o fideluta si adaugati-o inapoi in oala cu ciorba.

Dati pe razatoare cei 2 morcovi care v-au ramas si caliti-i bine in ulei de masline pana vedeti c-au eliminat o mare parte de beta-caroten.

Scurgeti uleiul (fara morcovi) pe deasupra ciorbei pentru a-i da o fata.

Potriviti apoi de sare si piper.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu pere si crema de branza

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in otet (la rece)
1
Conserve in otet

Gogosari in otet (la rece)

Crocanti si aromati

Gogosari in otet (la rece)
Sos remulat
2
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos remulat

Sosul remulat este un acompaniament delicios pentru mancaruri de peste, oua si legume. In maioneza se adauga mustarul,...

Sos remulat
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Supa de rosii anti-raceala
4
Supe de legume

Supa de rosii anti-raceala

Supa de rosii anti-raceala este o reteta de supa de vara cu multe legume. Supa de rosii este o supa usoara, potrivita pentru...

Supa de rosii anti-raceala
Sandwich cu guacamole si ou posat
5
Mancaruri fara carne

Sandwich cu guacamole si ou posat

O idee pentru micul dejun. Acest preparat nu ne tine mult timp in bucatarie, iar rezultatul va fi pe placul tuturor.

Sandwich cu guacamole si ou posat
Parteneri
Muffins cu capsuni a la Minichefs
Bucataras.RO

Muffins cu capsuni a la Minichefs

Sa va spun ca n-am mancat demult asa briose bune? Si desi imi era mila de capsuni, ca le prefer proaspete si nu coapte, sa...

Muffins cu capsuni a la Minichefs
Negresa cu prune. Reteta simpla, rapida si delicioasa
Gustos.RO

Negresa cu prune. Reteta simpla, rapida si delicioasa

Incearca aceasta reteta simpla si rapida de negresa cu prune. Un desert delicios, perfect pentru orice ocazie, care va cuceri...

Negresa cu prune. Reteta simpla, rapida si delicioasa
Banane in caramel usor sarat
ReteteCulinare.RO

Banane in caramel usor sarat

Banane in caramel usor sarat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia