Ciorba de Burta - Reteta video

Imi aduc aminte cu placere de momentele copilariei in care spuneam c-as putea trai o viata cu ciorba de burta. Inca nu mi-am schimbat parerea.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
210 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 os mare de vita cu carne pe el
  • oase de vita afumate
  • 1 lingura de piper amestec
  • 5 morcovi
  • ½ telina
  • 2 cepe
  • 2 buc. de pastarnac
  • 1 capatana de usturoi
  • 9 galbenusuri
  • 350g smantana normala
  • 150g smantana de gatit
  • sare
  • piper alb
  • otet
  • 80ml ulei de masline
  • foi de dafin
  • 1.5 kg de burta de vita sau vitel
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Punem burta intr-un vas cu apa si adaugam 2 lingurite de bicarbonat de sodiu pe care le dizolvam;

Lasam la frigider cca 2 – 3 ore;

Spalati-o apoi in 3-4 ape reci;

Legumele trebuie curatate in prealabil;

Intr-o oala cu apa punem burta la fiert, la foc mediu – cand aceasta da semne ca incepe sa se inmoaie adaugati ambele tipuri de oase de vita, foile de dafin si piperul boabe;

Daca apa din oala scade foarte mult si burta de vita da semne ca nu se va fierbe prea curand, completati cu apa.

La scurt timp adaugati legumele intregi. Toata ideea este ca atat oasele, cat si burta si legumele sa fie gatite in acelasi timp. Nu vrem sa avem de-aface cu legume zdrobite si imprastiate prin supa. Tineti cont daca folositi burta prefiarta. Aceasta va fierbe mult mai repede si atunci va trebui s-o puneti impreuna cu oasele la fiert si la scurt timp, legumele.

Odata ce s-a fiert totul, scurgem zeama intr-o alta oala si inlaturam oasele.

Lasam burta la racit pe un tocator;

Curatam si tocam sau zdrobim usturoiul si il invelim intr-un saculet de tifon, sau il punem pur si simplu intr-un infuzor. Il legam cu sfoara si il introducem in oala cu ciorba ca sa-si ia aroma. Nu il punem direct pentru ca acesta va oxida.

Il scoatem in momentul in care a prins gust de usturoi.

Intre timp amestecam cele 2 tipuri de smantana si galbenusurile;

Luam cate un polonic din zeama de ciorba si adaugam peste compozitia din smantana si galbenusuri, amestecand constant. Esentialul este sa aducem treptat aceasta compozitie la temperatura lichidului din oala. Daca o punem direct in oala, riscam sa se taie si sa se separe;

Adaugati 10-12 polonice de lichid si puteti sa o puneti peste restul in oala.

De indata ce s-a racit burta de vitel, taiati-o fideluta si adaugati-o inapoi in oala cu ciorba.

Dati pe razatoare cei 2 morcovi care v-au ramas si caliti-i bine in ulei de masline pana vedeti c-au eliminat o mare parte de beta-caroten.

Scurgeti uleiul (fara morcovi) pe deasupra ciorbei pentru a-i da o fata.

Potriviti apoi de sare si piper.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce