Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Portii
6
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ciolan afumat dezosat – 1 buc cca 1 kg
  • Fasole uscata bob mare – 400 g
  • Cimbru uscat – 3-4 fire
  • Tarhon proaspat – 3-4 fire
  • Frunze de dafin – 3 buc
  • Ceapa – 2 buc
  • Usturoi – 4 catei
  • Telina – 1/2 buc
  • Morcovi – 3 buc
  • Pastarnac – 1 buc
  • Ardei gras – 1 buc
  • Chimen macinat – 1 lingurita
  • Cartofi – 2 buc
  • Suc de rosii – 400 ml
  • Ulei – 2 linguri
  • Boia dulce, boia iute – dupa gust
  • Sare, piper – dupa gust

Mod de preparare

1. Lasati fasolea sa se inmoiae peste noapte in apa calduta. O sa isi dubleze volumul. Astfel fasolea va fierbe mai repede si bobul nu se va mai sparge cu-atata usurinta. Adaugati fasolea intr-o oala si acoperiti-o cu apa fierbinte. Ea trebuie lasata la foc mediu pana atinge punctul de fierbere. Apoi strecurati-o si repeta procesul de inca 2 ori. Exista diverse trucuri pentru a face fasolea sa fiarba mai repede, iar unul dintre ele este de a-i adauga bicarbonat. Puteti face asta insa nu abuzati foarte tare de el, pentru ca, desi inmoaie coaja, el va distruge si-o parte din vitamine. E bun cand pregatiti fasole batuta pentru ca o face mai cremoasa la strivire. E recomandat s-o lasati sa fiarba la foc mic. Daca o fierbeti la foc mai mare riscati ca boabele sa se loveasca de marginea interioara a oalei si sa se sparga.

2. Dupa ce ati pus fasolea in a treaia apa, adaugati ciolanul afumat. E bun unul dezosat, nu va mai da batai de cap cu scosul osului.

3. Adaugati si telina, 2 morcovi si un pastarnac. Puneti si cei doi cartofi curatati de coaja. Asta e secretul pentru a nu avea probleme cu stomacul. Urmeaza frunzele de dafin si cimbrul si lasati totul la fiert, la foc fic, cu un capac pus pana la jumatatea oalei. Cam la 15 – 20 de minute mai amestecam in fasole pana observam ca incepe sa se inmoaie. Atunci ne oprim pentru ca nu vrem sa o spargem.

4. Daca in timpul fierberii apa scade foare mult si trebuie sa completati, adaugati intotdeauna apa fierbinte, nu rece.

5. Pentru ca e iahnie si nu ciorba, fasolea trebuie sa fie o idee mai putin fiarta, pentru ca o terminati in sos, si va mai fierbe si-acolo.

6. Testati din cand in cand ciolanul sa vedeti daca e fiert. Cand furculita sau cutitul intra usor in el, acesta e gata. Il scoateti si-l lasati sa se raceasca. Daca fasolea inca n-a fiert, o mai lasati. Daca a fiert atunci o dati de pe foc si o lasati sa se raceasca la temperatura camerei, pentru ca bobul sa nu-si schimbe culoarea. Strecurati fasolea, dar nu arucati apa.

7. Taiati cepele, morcovii si ardeiul gras cubulete. Nu le amestecati insa, pentru ca au texturi diferite. Va trebui sa tocati si tarhonul si usturoiul.

8. Daca ciolanul s-a racit, taiati-l in cuburi. 9. Incingeti apoi ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti morcovul. Cand da semne ca se rumeneste adaugati si ceapa si nu in ultimul rand ardeiul, usturoiul si tarhonul. Urmeaza ambele tipuri de boia, chimen si piper. Adaugati apoi apa din cea in care a fiert fasolea si lasati la fiert. Tocati mararul marunt si puneti peste. Urmeaza ciolanul si fasolea si mai completam cu putina apa. Adaugati sucul de rosii si mai lasati sa fiarba putin. Gustati sa vedeti daca mai trebuie sare si putin un pic de zahar zahar ca sa mai taiti din aciditatea rosiilor. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Sos de castraveti cu smantana
2
Sosuri albe

Sos de castraveti cu smantana

Pentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...

Sos de castraveti cu smantana
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Tort cu frisca si fructe
4
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Sufleu de dovlecel cu legume
5
Mancaruri cu legume

Sufleu de dovlecel cu legume

Ideal de facut si o mancare delicioasa.

Sufleu de dovlecel cu legume
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia