Gulas de vitel

Un gulas facut de mine trebuie sa contina in mod evindent: carnea de vitel, chiar daca nu am suficienta si vreau sa fac o cantitate mai mare de gulas, mai adaug carne de porc, dar este neaparat sa contina si carne de vitel; apoi, ca si condimente sunt nelipsite boiaua si chimenul; si nu in ultimul rand vinul rosu. Puteti sa optati sa faceti galuste de faina sau sa adaugati cartofi. Eu am optat sa servesc gulasul cu o budinca din paine.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
300 minute
Complexitate
medie
Gulas de vitel

Ingrediente

  • Pentru gulas:
  • 500 gr carne de vitel (pulpa am avut eu)
  • 200-300 gr pulpa de porc
  • 2 cepe rosii
  • 3-4 graunti de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura unt
  • 1 ardei capia
  • 2 morcovi
  • 2 tije apio
  • 3-4 rosii carnoase
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • boia dulce si boia afumata
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • Frunze proaspete de patrunjel si de telina
  • 1 lingura plina de pasta de tomatesi pasta de gogosari
  • 500 ml vin rosu si 200-300 ml apa
  • Pentru budinca de paine/cornuri:
  • Paine sau cornuri simple
  • veche de 2-3 zile
  • 2 oua
  • 250-300 ml lapte
  • Sare dupa gust
  • unt pentru uns vasul
  • Pentru servit: ardei iute
  • smantana(optional)

Mod de preparare

Intr-o tigaie incapatoare se pune la incins uleiul si untul. Se toaca ceapa marunt si se caleste pana devine sticloasa. Peste ceapa calita se pun mirodeniile, respectiv: piperul proaspat rasnit, chimenul si boiaua. Se lasa pe foc 2-3 minute, pana condimentele isi lasa aromele.Ulterior se adauga usturoiul taiat marunt si ardeiul capia taiat feliute. Se caleste totul inca 2-3 minute.

In vasul Croock Pot-ului se pune carnea spalata si taiata cuburi. Se adauga prajeala si restul ingredientelor. Adica: morcovul taiat cubulete, tijele de apio taiate feliute, rosiile taite cuburi, frunzele de patrunjel si de telina taiate marunt, sare si cimbru uscat, vinul(eu l-am incalzit in tigaia in care am facut prajeala), apa, pasta de gogosari si de tomate. Sper ca le-am enumerat pe toate… Se amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn pentru omogenizare. Se pune capacul, se seteaza pe functia high si timpul de 5 ore. Se poate pune aparatul sa mearga peste noapte, iar dimineata doar sa mai adaugati sare dupa gust…

Pentru budinca de paine: se unge cu unt un vas termorezistent. Se taie painea/cornurile in cubulete si se pun in vasul uns cu unt. Intr-un bol se bat oule cu o furculita. Se adauga laptele si un praf de sare. Se adauga amestecul de lapte cu ou peste paine. Cu o lingura sau chiar cu degetele, apasati usor painea sa fie imbibata cu lichid. Mie personal imi place sa nu musteasca totul in lapte cu ou. Partea de deasupra imi place sa fie mai crocanta, motiv pentru care nu umplu vasul cu lichid… Se poate pune deasupra parmezan, branza chedar, brie sau o alta branza topitoare. Se da vasul la cuptorul incins la 170 grade pentru 20-30 minute, pana painea este aurie si lichidul este absorbit.

Se serveste o portie de budinca de paine cu o portie de gulas, smantana si ardei iute. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri fragede cu branza

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu legume proaspete si galuste pufoase de gris, presarata din belsug cu patrunjel verde este satioasa, gustoasa...

Supa de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu smantana si nuca
1
Prajituri

Prajitura cu smantana si nuca

Bunatati de toamna.

Prajitura cu smantana si nuca
Pancake Jamie Oliver
2
Clatite

Pancake Jamie Oliver

Pancakes este o alternativa delicioasa la reteta clasica de clatite. Se prepara usor si poate fi servita in diverse combinatii.

Pancake Jamie Oliver
Lapte de pasare (iese sigur)
3
Creme

Lapte de pasare (iese sigur)

Laptele de pasare este un desert consacrat, galuste pufoase de albus in crema vanilata de lapte de galbenus. Este un desert...

Lapte de pasare (iese sigur)
Prajitura Mena
4
Prajituri

Prajitura Mena

Mena cea cu gropite si plina de veselie, asa-i fata asta de la care am preluat reteta...pe cuvant de onoare ca-i o prajitura...

Prajitura Mena
Prajitura cu mac
5
Prajituri

Prajitura cu mac

Se amesteca toate ingredientele si se toarna in tava mare unsa cu ulei si tapetata cu faina (tava 28x40cm); se coace aprox....

Prajitura cu mac
Parteneri
Madlene cu suc de clementine
Gustos.RO

Madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.

Madlene cu suc de clementine
Prajitura Boema cu crema fina de branzica
ReteteCulinare.RO

Prajitura Boema cu crema fina de branzica

Prajitura Boema cu crema fina de branzica