Gasca cu galuste

1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se ame

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 Mar
  • 1 Portocala
  • 4 Cepe
  • 1 Gasca(de 5-6 kg )
  • 1 Morcov
  • Praz
  • putina Telina
  • Patrunjel
  • Sare
  • Piper
  • 3 linguri pasta de Tomate
  • 300 gr. Faina
  • 500 ml Vin rosu
  • 1 foaie de Dafin
  • 5 boabe de ienupar ( Wacholderbeeren )
  • 1 lingurita de Cuisoare
  • 1 lingura boabe de Piper negru
  • 500 ml Lapte
  • 50 gr. Unt
  • 6 chifle din ziua precedenta
  • 4 oua
  • Nucsoara
  • intaritor pt. Sos inchis(se poate face si cu faina )

Mod de preparare

1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se amesteca cu marul si portocala.

2. Maruntaiele si grasimea din gasca se scot afara, varfurile aripilor se taie. Gasca se spala, se sterge si se condimenteaza inauntru cu sare si piper.

3. Gasca se umpla cu marul portocala si ceapa, dupa care se coasa cu snur. Picioarele si aripile se leaga cu snur sau se pun scobitori, dupa care se condimenteaza cu multa sare si piper.

4. Gasca se pune intr-o tava adanca in care se pune 1L de apa si se da la cuptor. Gasca la fiecare 30 minute se intoarce pe piept, dupa care inca de doua ori(30+30 min.) pe partile laterale.

5. Pt. sos: varfurile de la aripi si gatul se prajesc cu 3 linguri de untura de gasca. 2 cepe cu coaja(eu nu va recomand cu coaja ), morcovul, telina, patrunjelul, prazul se taie in patratele mai mari si se prajesc impreuna cu aripile si gatul. Se adauga pasta de tomate si se amesteca pana se prajesc, dupa care se adauga 50 gr. de faina si se mai lasa inca 3 minute la prajit. Se adauga 100 ml de vin si se lasa sa fiarba pana scade sau se evaporeaza, dupa care se adauga restul de vin. Dupa aceea se toarna 1 L de apa, foaiea de dafin, ienuparul si boabele de piper si se lasa sa fiarba ca. 60 minute. Din cand in cand se scoate spuma si se arunca.

6. Gasca se intoarce cu pieptul in sus si se toarna din cand in cand apa din tava peste ea.

7. Laptele se fierbe, ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se prajeste foarte putin in unt. Chiflele se taie in patratele si se amesteca cu ceapa, laptele si ouale si restul de faina,se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se acopera si se lasa 10 minute sa se umfle.

8. Aluatul de galuste se toarna intr-un prosop de bucatarie, dupa care se ruleaza ca o rulada si se leaga prosopul la capete, dupa care se introduce intr-o oala cu apa(cu sare ) care clocoteste deja. Se lasa ca. 60 minute sa fiarba.

9. Se ia gasca afara din cuptor, intinsura din tava unde a fost gasca se toarna intr-o oala, peste care se strecoara vezi (5.sosul) si se lasa sa fiarba, dupa care se pune intaritor pt. sos( daca nu aveti, pu-teti face cu faina ) si se lasa se ingroase.

Se scoate rulada de galuste se desface de prosop si se taie bucati.

Se pune gasca pe o farfurie ovala se ornamenteaza cu galustele si sosul si se serveste dupa pre-ferinta si cu varza rosie(Rotkraut)- numai ca varza rosie e fiarta.
Pofta buna!

Reteta Gasca cu galuste a fost propusa de Simona E. pe forum culinar.ro

Alte retete cu gasca gasiti aici:

Piept de gasca umplut ,

Gasca umpluta cu stafide si castane ,

Piept de gasca cu sos Cassis .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Mancare de cartofi delicioasa cu masline
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
1
Retete de Pasti

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie

Una din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
3
Mancaruri cu cartofi

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella

Niste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
Salata de cruditati
4
Salate reci

Salata de cruditati

O salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...

Salata de cruditati
Tocanita de iepure vanat
5
Mancaruri cu vanat

Tocanita de iepure vanat

Tocanita de iepure vanat este o delicioasa reteta. Pentru a pregati aceasta mancare cu carne de vanat va trebuie circa 1 kg...

Tocanita de iepure vanat
Parteneri
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia