Ciolanul porcului taiat in iarna s-a afumat, asa ca pregatirea retetei de ciolan cu fasole este obligatorie. O zama groasa cu rantas, asa cum stiu de la bunica, cu mireasma delicata de afumat si carne frageda, ce se topeste in gura.
Aceasta reteta de ciolan afumat cu fasole este dupa reteta pe care o stiu de la bunica, are tot ce-i "nesanatos" in ea conform studiilor britanice, rantas, smantana, dar e cea mai buna, si daca urmezi indemnul grecilor "gusta din toate, dar cu masura" nu vei pati nimic rau.
In primul rand lasam ciolanul la desarat in apa rece, timp de 2 ore, apa pe care o schimbam de 2 ori. Il razuim bine cu cutitul si il punem in oala (incapatoare) in care urmeaza sa se intample minunea. Ciolanul de casa este foarte sarat, n-are nicio legatura cu cel din comert.
Fasole se spala si se curata de boabele "stricate" = cu pete. Se poate pune la inmuiat sau nu, oricum va trebui sa fiarba impreuna cu ciolanul, pana se desprinde carnea de pe os, asa ca eu n-o pun niciodata. In plus va capata aroma minunata de fum.
Curatam telina, patrunjelul si morcovii si ii punem in oala, impreuna cu fasolea. Turnam apa cat sa acopere bine, pe parcurs cu siguranta va mai trebui completat.
Lasam oala in primul rand la foc mare, pana incepe sa fiarba, dupa care dam la foc mediu. Cam 2 ore. Se poate si 3.
Gustam dupa 2 ore cateva boabe de fasole, daca sunt deja cat de cat moi, trecem la pasul urmator, daca nu mai lasam.
Tocam ceapa cuburi mici si o calim in putin ulei impreuna cu 1 lingurita si jumatate de boia. Adaugam lingura de faina, luam de pe foc, amestecam smantana si adaugam putina apa din oala pentru omogenizare, dupa care turnam tot amestecul in oala mare.
Mai lasam pe foc 20 de minute dupa care oprim focul si lasam ciolanul nostru sa se odihneasca.
Optional puteti adauga si alte legume in ciolan, dupa placul si preferinta fiecaruia, mie mi se pare ca ar fi in plus, ciolanul e vedeta aici :).
Servim ciolanul afumat cu fasole cald, cu salata de ceapa cu ulei si otet si paine prajita inmuiata :).
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii