Pizza pe vatra

Pentru pizza pe vatra mai intai pregatim aluatul. Punem faina intr-un vas, adaugam un praf de sare. In alt vas dizolvam in apa calduta 1 lingura de zahar.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Pizza pe vatra

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 350 g faina
  • 200 ml apa calduta (eu am mai adaugat 2 linguri
  • depinde foarte mult de tipul fainii folosite)
  • 1 lingurita rasa de drojdie uscata (o treime dintr-un pachet de 7 g)
  • 2 linguri de ulei (de masline ar fi preferabil
  • eu nu am avut)
  • un praf de sare
  • 1 lingura zahar
  • Pentru topping la alegere
  • dupa gust
  • eu am avut:
  • ceapa rosie
  • ardei verde
  • porumb
  • masline
  • mozzarella
  • pasta de rosii si ardei
  • sunca pui

Mod de preparare

Pentru pizza pe vatra mai intai pregatim aluatul. Punem faina intr-un vas, adaugam un praf de sare. In alt vas dizolvam in apa calduta 1 lingura de zahar, drojdia si lasam la loc cald 10 min. Apoi turnam compozitia peste faina si amestecam. Incepem sa framantam adaugand cate o lingura de ulei pana cand obtinem un aluat omogen, nelipicios.

Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit. Teoretic aluatul de pizza trebuie sa fie lasat 2-3h dar daca nu aveti timp sau rabdare, lasati-l la crescut la loc cald macar pana cand isi dubleaza volumul. Eu l-am lasat pe caloriferul din bucatarie 2 h, uitati ce frumos a crescut

Din aluatul obtinut eu am facut 2 pizza, una cu diametrul de 38cm si alta cu diametrul de 24cm.
Aici vine explicatia titlului :) presaram in tava de copt pizza malai. Acesta va face o crusta aluatului apropiata de cel copt pe vatra.

Intindem aluatul in tava cu mainile, pentru o pizza delicioasa nu folositi sucitorul, asa spun italienii :) Daca vi se lipeste de maini aluatul, ungeti mainile cu putin ulei si intindeti cat de subtire va place.

Ungem aluatul cu pasta de rosii si ardei, presaram busuioc, oregano, cimbru, in orice combinatie dupa gust si apoi asezam ingredientele pentru topping la alegere

Preincalzim cuptorul la maxim (in cazul meu 240 grade) si punem pizza cat de jos posibil in cuptor. Lasam la cuptor 10-15 min pana cand se rumeneste frumos. Fiti cu ochii pe cuptor daca va stiti cuptorul buclucas :)


Pizza pe vatra se serveste calda, dar si rece este foarte buna daca mai ramane.
Sursa acestei retete este blogul culinar Mancare - Bebe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Mancare de cartofi delicioasa cu masline
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
2
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
3
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
4
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
5
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Parteneri
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia