Tort plin de ciocolata

Pentru aceasta reteta de tort cu ciocolata se macina intai nucile. Punem la inmuiat stafidele in coniac si rom pentru 15 minute. Separam galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete

Timp pregatire
65 minute
Complexitate
medie
Tort plin de ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita praf de cafea
  • 1 lingurita stafide negre
  • 1 lingurita stafide galbene
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 g zahar
  • Crema ganache neagra:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana lichida
  • Cateva visine
  • Cateva bucatele de ciocolata taiate marunt
  • Esenta de rom
  • Crema ganache alba:
  • 300 g ciocolata alba primola sau heidi
  • 200 ml frisca lichida
  • Esenta de vanilie

Mod de preparare

Se macina nucile. Punem la inmuiat stafidele in coniac si rom pentru 15 minute. Separam galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile reci de la frigider se bat spuma cu un praf de sare. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 40 minute. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intre deschisa pentru a nu se lasa blatul.

 

Pentru crema neagra: se pune frisca lichida pe foc mic intr-o cratita de Teflon pentru a nu se prinde si cand se incalzeste se adauga cele 300 g de ciocolata rupta in bucati mai mici si esenta de rom. Se amesteca in continuu pana se topeste ciocolata si ajunge la fierbere. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand este complet racita se pune la frigider pana a doua zi cand se va bate cu mixerul pana la intarire. Va iesi o crema foarte consistenta si tare daca se respecta pasii. Se adauga in crema bucatelele de ciocolata taiate si visinele. Crema alba se prepara in acelasi mod, se pune frisca, ciocolata si vanilia pe foc pana la omogenizare. Se bate crema a doua zi. Cine doreste poate insiropa blatul cu cafea sau cognac dar nu este cazul deoarece este destul de pufos datorita ciocolatei din compozitie.


Se orneaza dupa preferinta. Este destula crema si eu am oprit o parte pentru imbracarea si decorarea tortului. Este un tort costisitor dar merita mai ales pentru iubitorii de ciocolata.
Alte torturi recomandate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Snitel de curcan

Snitel de curcan

Snitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...

Snitel de curcan
Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...

Ciorba ardeleneasca
Cele mai apreciate rețete
Dulceata de gutui
1
Dulceata

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...

Dulceata de gutui
Salam de biscuiţi reţetă
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
3
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Placinta cu mere
4
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Salata cu oua si pui
5
Salate din carne de pasare

Salata cu oua si pui

Salata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.

Salata cu oua si pui
Parteneri
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa

Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia