Tortul Esterhazy este o reteta de tort ungureasca minunata, este foarte aspectuos, cu blat de nuca si crema de lapte si oua. Este un tort ce se poate prepara pentru orice ocazie festiva.
1. Albusurile se bat spuma tare, iar apoi se incorporeaza zaharul si se mai bat cateva minute pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.
2. Faina se amesteca cu nucile si se incorporeaza in bezea. Se coc pe hartie de copt, la 220 grade, pentru 5 minute, 5 foi a cate 200 g fiecare.
3.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc apoi se toarna laptele fierbinte in fir continuu, amestecand energic, apoi compozitia se pune pe foc si se amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroasa usor.
4. Daca trecem un deget pe spatele lingurii trebuie sa ramana o dunga clara, care nu se uneste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand amestecul e doar caldut gelatina se inmoaie in putina apa, apoi se topeste si se incorporeaza.
5. Se adauga acum si esenta de vanilie si coniacul. Untul la temperatura camerei se freaca pana devine spumos, apoi se incorporeaza usor crema de vanilie, avand grija sa nu te taie compozitia, daca totusi se intampla acest lucru, dati totul la frigider vreo 10 minute si apoi bateti din nou crema. La sfarsit adaugati nucile. Daca crema e prea moale lasati-o la frigider cateva minute inainte de a asambla tortul.
6. Se ung cu crema si marginile laterale ale tortului, insa nu si partea superioara a ultimului blat, unde se va pune fondantul asta daca vreti sa respectati design-ul original, daca nu puteti unge tot tortul cu crema.
7. Amestecati albusul cu atata zahar pudra incat sa obtineti o glazura densa, groasa, care sa nu curga usor(cam 10 linguri). Daca glazura va fi prea moale va curge pe marginile tortului, lucru care nu e de dorit, ungeti cu glazura partea superioara a tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu nuca zdrobita.
8. Se topeste ciocolata cu o lingura de unt, apoi cu ajutorul unei seringi sau a unui posh facut din hartie de copt trasati o linie continua de ciocolata sau mai multe cercuri concentrice. Aveti grija ca ciocolata sa fie lichida, cu destul unt in ea, altfel se va intari prea repede si nu veti apuca sa faceti liniile. Cu ajutorul unei scobitoare trasati apoi linii in glazura.
Pofta buna! Reteta Tort Esterhazy a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiNiste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarellaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii