Tort Esterhazy

Tortul Esterhazy este o reteta de tort ungureasca minunata, este foarte aspectuos, cu blat de nuca si crema de lapte si oua. Este un tort ce se poate prepara pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Esterhazy

Ingrediente

  • Pentru blaturi aveti nevoie de:
  • 10 albusuri (aprox. 350 g)
  • 300 g zahar pudra
  • 330 g nuci/migdale macinate
  • 20 g faina.
  • Pentru crema aveti nevoie de:
  • 10 galbenusuri
  • 375 ml lapte
  • 180 g zahar
  • 400 g unt
  • 1 pliculet gelatina granulata(8 g)
  • 70 g nuca/migdale maruntita
  • 50 ml coniac
  • vanilie.
  • Pentru glazura aveti nevoie de:
  • 1 albus
  • zahar pudra
  • 50 g ciocolata
  • 1 lingura unt.

Mod de preparare

1. Albusurile se bat spuma tare, iar apoi se incorporeaza zaharul si se mai bat cateva minute pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.

2. Faina se amesteca cu nucile si se incorporeaza in bezea. Se coc pe hartie de copt, la 220 grade, pentru 5 minute, 5 foi a cate 200 g fiecare.

3.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc apoi se toarna laptele fierbinte in fir continuu, amestecand energic, apoi compozitia se pune pe foc si se amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroasa usor.

4. Daca trecem un deget pe spatele lingurii trebuie sa ramana o dunga clara, care nu se uneste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand amestecul e doar caldut gelatina se inmoaie in putina apa, apoi se topeste si se incorporeaza.

5. Se adauga acum si esenta de vanilie si coniacul. Untul la temperatura camerei se freaca pana devine spumos, apoi se incorporeaza usor crema de vanilie, avand grija sa nu te taie compozitia, daca totusi se intampla acest lucru, dati totul la frigider vreo 10 minute si apoi bateti din nou crema. La sfarsit adaugati nucile. Daca crema e prea moale lasati-o la frigider cateva minute inainte de a asambla tortul.

6. Se ung cu crema si marginile laterale ale tortului, insa nu si partea superioara a ultimului blat, unde se va pune fondantul asta daca vreti sa respectati design-ul original, daca nu puteti unge tot tortul cu crema.

7. Amestecati albusul cu atata zahar pudra incat sa obtineti o glazura densa, groasa, care sa nu curga usor(cam 10 linguri). Daca glazura va fi prea moale va curge pe marginile tortului, lucru care nu e de dorit, ungeti cu glazura partea superioara a tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu nuca zdrobita.

8. Se topeste ciocolata cu o lingura de unt, apoi cu ajutorul unei seringi sau a unui posh facut din hartie de copt trasati o linie continua de ciocolata sau mai multe cercuri concentrice. Aveti grija ca ciocolata sa fie lichida, cu destul unt in ea, altfel se va intari prea repede si nu veti apuca sa faceti liniile. Cu ajutorul unei scobitoare trasati apoi linii in glazura.


Pofta buna! Reteta Tort Esterhazy a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de pui reteta video

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Drob de pui reteta video
Cele mai apreciate rețete
Ciorba cu carne de porc
1
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao
4
Retete de Pasti

Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Niciodata nu lipseste de pe masa de Sarbatori!!!

Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao
Lichior de cafea cu vanilie
5
Lichioruri

Lichior de cafea cu vanilie

Pentru acest lichior de cafea cu vanilie se face la filtru o cafea aromata din 250 g cafea prajita si macinata mai mare. Se...

Lichior de cafea cu vanilie
Parteneri
Prajitura turnata cu mere si biscuiti
Bucataras.RO

Prajitura turnata cu mere si biscuiti

Astazi am facut o prajiturica de sezon, aducand ca noutate, cel putin pentru mine, stratul de biscuiti in loc de blat. A...

Prajitura turnata cu mere si biscuiti
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala