Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi doriti, dar ajustati si cantitatea de crema, ca sa nu va ramana in plus.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort  Dobos

Ingrediente

  • Pentru 7+1 foi :
  • 9 oua
  • 225 g zahar pudra
  • 150 g faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)
  • sare
  • vanilie.
  • Pentru crema 7+1:
  • 6 oua mari
  • 250 gr zahar
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 300 gr unt.
  • Pentru oglinda de caramel:
  • 200 g zahar
  • 8 linguri apa
  • 4 linguri zeama de lamaie.

Mod de preparare

1.Atat blaturile tortului cat si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi. Blaturile se pastreaza in camara sau frigider, cu cate o foaie de hartie de copt pusa intre ele, acoperite cu o punga de plastic.

2.Ouale se separa albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc, apoi se incorporeaza vanilia.

3. Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare, apoi se incorporeaza treptat in galbenusuri, la inceput cate o lingura, prin rasturnare. La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape, prin rasturnare.

4.Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Ca sa imi usurez munca si sa nu am de copt 8 blaturi separat eu coc 4 blaturi in tava mare de aragaz, dreptunghiulara si apoi pe tai in doua. E neaparat sa folositi hartie de copt. Blaturile dobosului se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cate 5 minute. Cel mai "frumos" (drept) blat se tine pentru stratul de caramel.

5. Crema se prepara la bain-marin, asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care puteti pune vasul in care veti bate ouale. Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amesteca 3-4 minute, pana crema incepe sa se ingroase putin. Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.

6. Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa.

7. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata. Se da la frigider cam 1/3 ora sa se intareasca.

8. Intre timp se poate prepara oglinda de caramel din ingredientele enumerate. Aceasta este "piesa de rezistenta" a dobosului. Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie de copt unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati.

9. Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand siropul devine auriu. Se ia de pe foc, se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule. Se lasa cateva minute sa se intareasca, iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.

10. Si acum asamblarea tortului Dobos.

O foaie blat, o portie de crema si tot asa, aveti grija cum distribuiti crema ca sa va ajunga si pentru imbracarea finala a tortului. Cand ati terminat straturile, taiati marginile ca sa fie egale si imbracati tortul cu crema. La sfarsit asezati caramelul. Foile de caramel le puteti pune direct pe suprafata tortului sau le puteti sprijini de niste bucati de alune/nuci. Pentru o experienta culinara desavarsita e recomandabil sa scoateti tortul din frigider cam cu 10-15 minute inaite de servire pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel crema de unt se inmoaie usor si e INCREDIBIL DE BUNA!


Pofta buna! Reteta Tort Dobos a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
1
Mancaruri cu cartofi

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella

Niste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
Desert prajitura cu capsuni
2
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
4
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
5
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia