Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi doriti, dar ajustati si cantitatea de crema, ca sa nu va ramana in plus.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort  Dobos

Ingrediente

  • Pentru 7+1 foi :
  • 9 oua
  • 225 g zahar pudra
  • 150 g faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)
  • sare
  • vanilie.
  • Pentru crema 7+1:
  • 6 oua mari
  • 250 gr zahar
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 300 gr unt.
  • Pentru oglinda de caramel:
  • 200 g zahar
  • 8 linguri apa
  • 4 linguri zeama de lamaie.

Mod de preparare

1.Atat blaturile tortului cat si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi. Blaturile se pastreaza in camara sau frigider, cu cate o foaie de hartie de copt pusa intre ele, acoperite cu o punga de plastic.

2.Ouale se separa albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc, apoi se incorporeaza vanilia.

3. Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare, apoi se incorporeaza treptat in galbenusuri, la inceput cate o lingura, prin rasturnare. La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape, prin rasturnare.

4.Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Ca sa imi usurez munca si sa nu am de copt 8 blaturi separat eu coc 4 blaturi in tava mare de aragaz, dreptunghiulara si apoi pe tai in doua. E neaparat sa folositi hartie de copt. Blaturile dobosului se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cate 5 minute. Cel mai "frumos" (drept) blat se tine pentru stratul de caramel.

5. Crema se prepara la bain-marin, asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care puteti pune vasul in care veti bate ouale. Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amesteca 3-4 minute, pana crema incepe sa se ingroase putin. Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.

6. Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa.

7. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata. Se da la frigider cam 1/3 ora sa se intareasca.

8. Intre timp se poate prepara oglinda de caramel din ingredientele enumerate. Aceasta este "piesa de rezistenta" a dobosului. Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie de copt unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati.

9. Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand siropul devine auriu. Se ia de pe foc, se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule. Se lasa cateva minute sa se intareasca, iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.

10. Si acum asamblarea tortului Dobos.

O foaie blat, o portie de crema si tot asa, aveti grija cum distribuiti crema ca sa va ajunga si pentru imbracarea finala a tortului. Cand ati terminat straturile, taiati marginile ca sa fie egale si imbracati tortul cu crema. La sfarsit asezati caramelul. Foile de caramel le puteti pune direct pe suprafata tortului sau le puteti sprijini de niste bucati de alune/nuci. Pentru o experienta culinara desavarsita e recomandabil sa scoateti tortul din frigider cam cu 10-15 minute inaite de servire pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel crema de unt se inmoaie usor si e INCREDIBIL DE BUNA!


Pofta buna! Reteta Tort Dobos a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de pui reteta video

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Drob de pui reteta video
Cele mai apreciate rețete
Ciorba cu carne de porc
1
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao
4
Retete de Pasti

Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Niciodata nu lipseste de pe masa de Sarbatori!!!

Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao
Lichior de cafea cu vanilie
5
Lichioruri

Lichior de cafea cu vanilie

Pentru acest lichior de cafea cu vanilie se face la filtru o cafea aromata din 250 g cafea prajita si macinata mai mare. Se...

Lichior de cafea cu vanilie
Parteneri
Prajitura turnata cu mere si biscuiti
Bucataras.RO

Prajitura turnata cu mere si biscuiti

Astazi am facut o prajiturica de sezon, aducand ca noutate, cel putin pentru mine, stratul de biscuiti in loc de blat. A...

Prajitura turnata cu mere si biscuiti
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala