Tort de turta dulce

Aceasta este reteta mea "ca la mama acasa". In familia mea se facea turta dulce inca de cand eram mic copil - iar deoarece baietii nostril sunt mari amatori de creme a luat nastere acum cativa ani acest tort, o combinatie intre dulciurile lor preferate: cremele si turta dulce, adica tortul de turta dulce pe care-l asteapta cu nerabdare in fiecare an de Craciun.

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
180 minute
Complexitate
medie
Tort de turta dulce

Ingrediente

  • Pentru Turta dulce
  • 5 1/2 cani faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite condimente (scortisoara, ghimbir praf, piper, cuisoare macinate, anason macinat, nucsoara)
  • 1 lingurita praf de cafea instant
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita sare
  • 220 g unt la temperatura camerei
  • 1 cana zahar
  • 2 oua
  • 1 ou batut pentru uns
  • 1½ cana miere
  • Esenta de vanilie
  • Glazura pentru turta dulce:
  • Un albus de ou (36g)
  • 300 g zahar pudra cernut
  • 1 lingura amidon alimentar
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • Pentru Blatul de Tort:
  • 8 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri zahar vanilat
  • 3 linguri ulei
  • 2 lingurite praf de copt (optional)
  • Pentru Crema Mocha:
  • 1 pachet de unt la temperatura camerei
  • 3 cani zahar pudra
  • Esenta de vanilie
  • 3 linguri espresso
  • 1 lingura cacao
  • Pentru ornare:
  • 500 ml frisca pentru ornare
  • 2-3 linguri cocos

Mod de preparare

Turta dulce: *Nota: din aluat ies cam 50 de prajiturele mici, daca il folositi doar pentru 2-3 casute se pot reduce cantitatile. Se amesteca intr-un bol faina cernuta, sarea, bicarbonatul si condimentele. Intr-ul alt vas batem untul cu zaharul (5-10 min) pana devine pufos si isi deschide culoarea. Apoi adaugam ouale unul cate unul, mixand pana la omogenizare dupa fiecare adaugare. Urmeaza sa adaugam mierea dupa care si faina, framantam pana devine omogen. Aluatul trebuie lasat la frigider cel putin 2 ore (acoperit cu folie alimentara), indicat chiar peste noapte. Incalzim cuptorul la 175 C. Impartim aluatul in 4 bucati, il framantam bucata cu bucata si il intindem pe planseta presarata cu faina (vedeti grosimea in imagini). E important ca inainte de a taia bucatile pentru casa sa dam la o parte faina de pe aluat cu o pensula (ori dupa coacere vor ramane albe si inestetice). Taiem bucatile pentru casute (2 pereti dreptunghiuari, 2 fronturi cu o usa decupata si 2 dreptunghiuri cu 1-1.5 cm mai lungi decat peretii pentru acoperis).


Desenam pe un carton modelul de casuta, il decupam si il folosim la decupat prajiturelele din turta dulce. Dupa decuparea prajiturelelor, le punem 15 minute in frigider apoi le transferam pe tava acoperita cu hartie de copt cerata si le coacem aproximativ 15 minute rotind tava la jumatatea timpului de coacere. Le scoatem pe un gratar la racit si le ungem, caldute, cu un ou batut cu putina apa pentru luciu. Prajiturelele se decoreaza dupa 1-2 zile de la coacere. Pentru glazura amestecam toate ingredientele (cele uscate, cernute) cu mixerul timp de minim 5 minute, crescand viteza, apoi punem glazura in pos sau conuri de hartie. Pentru a lipi bucatile casutelor avem nevoie de glazura mai groasa, iar pentru decorat trebuie sa fie putin mai moale (se mai adauga cativa stropi de apa sau suc de lamaie) in functie de consistenta zaharului pudra. Pe o bucata de hartie de copt, se lipeste baza unui front pentru stabilitate. Se lipesc apoi peretii de fronturi, se lasa putin sa se uste si se lipesc si acoperisurile. Dupa ce sunt uscate se decoreaza.


Glazura se pastreaza intr-un bol (si in timp ce lucrati) pe care il acoperim cu un servetel de hartie ud/ lipit de suprafata glazurii deoarece se usca foarte repede. Spor! Blaturi de tort Pentru blaturile de tort am folosit reteta de baza a mamei mele care nu da niciodata gres – reteta este pentru 2 blaturi de 21cm diametru. Incalzim cuptorul la 170C. Separam albusurile de galbenusuri. Mixam bine albusurile cu un praf de sare si atunci cand sunt tari adaugam zaharul pe rand, cate o lingura. Continuam sa batem pana se topeste tot zaharul, apoi adaugam galbenusurile si uleiul, pe rand. Trecem de la mixer la spatula si adaugam faina cu condimentele si praful de copt cernute. Omogenzam usor. Turnam compozitia in 2 tavi unse cu unt si tapetate cu hartie de copt. Coacem pana blatul devine ferm si auriu, il testam cu o scobitoare. Se lasa la racit in cuptor cu usa deschisa, apoi se rastoarna pe un gratar. Inainte de a le umple cu crema se pot insiropa cu sirop de zahar simplu. Crema Mocha Se mixeaza untul cu zaharul pana devine moale si pufos, apoi se adauga restul ingredientelor si se mixeaza pana la omogenizare. Asamblare Insiropam blaturile cu sirop de zahar simplu (optional) si le acoperim cu crema mocha.


Punem totul la frigider 30min-1 h timp in care batem frisca. Scoatem tortul, il ornam cu frisca si asezam cu grija casutele de turta dulce, apoi il presaram cu cocos. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce