Tort de bezea cu zmeura si frisca

Tortul de bezea cu zmeura si frisca este la fel de bun pe cat de bine arata. Tortul de bezea are la baza o reteta clasica de pavlova, il puteti pregati cu succes pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Tort de bezea cu zmeura si frisca

Ingrediente

  • Ingrediente pt. bezea
  • 3 albusuri
  • 175 g zahar pudra
  • 1 lingurita amidon
  • 25 g ciocolata neagra rasa
  •  
  • Garnitura
  • 175 g ciocolata neagra (eu am folosit ciocolata cu lapte)
  • 450 ml smantana pentru frisca 35% (am pus toata cutia de 500 ml)
  • 350 g zmeura proaspata
  • putina ciocolata topita pentru decorare

Mod de preparare

Bezeaua:
Pe o hartie de copt taiata la dimensiunea tavii (44 x 28 cm a fost a mea) se deseneaza 3 dreptunghiuri de 25 x 10 cm. Daca nu aveti tava asa mare, se folosesc doua tavi, care se rotesc la cuptor in timpul coacerii.

Albusurile se bat spuma tare, incorporand progresiv jumatate din cantitatea de zahar pudra fara a inceta a le bate. Eu, ca de obicei la albusurile batute, inainte de a pune zaharul am adaugat si putina crema tartar (la 2 albusuri - 1/8 lingurita...cine nu are foloseste suc de lamaie - de 3 ori cate o 1/8 lingurita...adica crema tartar se inlocuieste cu suc de lamaie sau otet in proportie de 1:3). Compozitia trebuie sa fie teapana si lucioasa.

Cealalta jumatate de zahar pudra se amesteca cu amidonul si ciocolata rasa...

Se adauga la albusurile batute, amestecand usor cu o lingura de metal (zice la retea)...eu am folosit un tel para.

Tava se unge usor cu grasime si se aseaza hartia de copt desenata. Apoi se umple un poche cu varful avand diam. 1 cm si se umplu dreptunghiurile cu bezea, trasand dungi pe latime.

Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 110 grade C pentru 2 ore (in reteta originala se coc la 140 C pentru o ora si jumatate, dar eu am preferat sa le las la foc mai mic timp mai indelungat... n-am mai facut bezele in cuptorul asta asa c-am zis sa nu ma risc). Dupa doua ore se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor (eu n-am avut rabdare sa le mai las pana la racirea completa a cuptorului, asa ca dupa vreo ora le-am scos).
Cine foloseste doua tavi la copt, nu uita sa roteasca tavile la jumatatea timpului de copt.

Cele 175 g ciocolata se topesc si se etaleaza pe doua din dreptunghiuri. Apoi se lasa pana se intaresc. Fiind foarte cald le-am pus la frigider, caci nu se intarea ciocolata defel. Atentie ! stati cu ochii pe ele si nu le lasati prea mult la frigider, caci ciocolata intarindu-se tinde sa crape bezeaua..asa cum era sa mi se intample mie...

Se aseaza una din cele doua bezele cu ciocolata pe platoul de servit. Se etaleaza o treime din frisca batuta, o treime de zmeurici.

Se continua cu a doua bezea cu ciocolata, frisca, zmeura...si apoi a treia bezea - cea simpla, frisca, zmeura...
Se decoreza cu cioco topita...eu am pus si ceva migdale feliate...pe care n-am mai avut timp sa le rumenesc putin...Si gata.

Buna rau de tot combinatia...si se face si foarte usor.

Reteta de tort de bezea cu zmeura si frisca a fost propusa de Daneza-13 pe forum culinar.


Serviti tortul de bezea cu zmeura si frisca dupa ce s-a asezat putin. Este foarte potrivit pentru orice ocazie festiva.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
2
Prajituri

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure

pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
3
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
4
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Sos de cartofi
5
Sosuri albe

Sos de cartofi

In sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...

Sos de cartofi
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia