Tort de afine

Tortul cu afine nu este deloc greu de pregatit, este usor si racoros, dar si aromat. Il puteti pregati si pentru momentele cand va e pofta de ceva dulce, dar si pentru ocaziile festive.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tort de afine

Ingrediente

  • 240 g faina
  • 210 g zahar
  • 100 unt
  • 70-80 ml iaurt
  • 4 oua mari
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de portocala razuita
  • 1-2 linguri gem de zmeura
  • 1 compot de afine
  • -240 g afine
  • -300 ml zeama din compot
  • 100 ml frisca
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 1 pachetel de Agartine/sau gelatina pentru 0
  • 5 l lichid
  • nuca de cocos (fac.)

Mod de preparare

Frecam untul cu zaharul, apoi se adaugam ouale si iaurtul. Amestecam faina cu praful de copt, turnam cîte putin în blender. Adaugam si coaja de portocala, amestecam mai departe.

Luam 60 de g din afinele scurse, din compot si le amestecam cu o paleta, foarte usor în aluat.

Turnam în tava cu perete detasabil,care a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dam tava în cuptorul încins la 175°C timp de 30-35 minute.

Daca începe a se rumeni prea devreme acoperiti tava cu hîrtie de copt înmuiata în apa si stoarsa.

Lasam blatul la racit pe un gratar, dupa care îl punem pe platoul de pe care servim (nivelam daca este cazul).

Încalzim în microunde 1-2 linguri de gem zmeura, îl trecem prin sita daca are sîmburi. Pensulam blatul si lasam la racit.

Închidem blatul foarte bine în inelul de asamblat torturi.

Luam 100 ml din sucul compotului, turnam praful agar si fierbem 2 minute la foc lejer în timp ce amestecam.

Luam zeama fierbinte de pe foc,si o amestecam cu restul de zeama rece. Lasam putin la racorit, dupa care adaugam si afinele. Cum se racoreste se simte imediat închegarea.

Turnam afinele peste blat, dam la rece peste noapte. Se întareste relativ repede, dar eu las peste noapte pentru îmbibarea aromelor.

Înainte de decorare dam inelul jos cu atentie, sa nu rupem din prajitura.  Din cauza ca nu stiu a decora cu frisca, am pensulat marginea tortului cu gem de zmeura fierbinte si am pus nuca de cocos razuita pe margine.

Foarte bun, aromat si racoritor tortuletul asta!

Reteta de tort cu afine a fost propusa de Maya pe forum culinar.


Serviti tortul cu afine de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce