Tort cu zmeura

Tortul cu zmeura este o reteta de tort cu fructe potrivit pentru orice ocazie festiva sau sarbatoare. Este un tort aspectuos cu un gust pe masura, racoritor.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu zmeura

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua medii
  • 210 g zahar
  • 210 g faina
  • un praf de sare
  •  
  • Crema:
  • Pentru crema:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g frisca
  • 500 g zmeura
  • cca 15 lg de zahar tos pt zmeura
  • cca 10 lg de zahar pudra pt mascarpone
  • 125 g crema de branza
  • 10 g gelatina
  • 1 fiola esenta de vanlie
  •  
  • Pentru ornat:
  • piure de zmeura (facut din cele 500g de zmeura de mai sus)
  • 1 plic tort gelee rosu
  • nuca de cocos
  • zmeura

Mod de preparare

Preparare blat:

Se pun intr-un bol incapator ouale intregi, zaharul si praful de sare si se mixeaza 25-30 min cu mixerul obisnuit. Ouale vor ajunge sa fie o spuma usoara, albicioasa, aerata si va avea de 3 ori volumul initial. Apoi se adauga treptat faina cernuta si se omogenizeaza cu ajutorul unel spatule sau linguri cu miscari lente si de jos in sus (pentru a nu scoate aerul din compozitie). Abia dupa ce s-a omogenizat complet se poate adauga urmatoarea tura de faina. Se toarna compozitia de pandispan intr-o tava pe fundul careia s-a pus hartie de copt iar peretii s-au uns cu unt si apoi s-au tapetat cu faina. Se niveleaza aluatul cu ajutorul unei spatule sau cu dosul unei linguri si apoi se loveste tava de masa pentru a scoate aerul ramas de la turnare (se repeta de cateva ori). Tava se introduce in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la temperatura de 170°C (flacara minima). Cand s-a racit complet se taie in 3 straturi.

Preparare crema :

Se bate frisca si se da la rece. Se bate mascarpone cu crema de branza si zaharul pudra, se adauga si esenta de vanilie. Se amesteca crema de mascarpone cu cca 2/3 din frisca apoi se imparte crema in 2 parti din care una sa fie ceva mai multa (se va folosi din ea si la imbracatul tortului). Se da la rece.
Intre timp se pune zmeura intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul (se opresc 8 bucati de zmeura pt ornat).
Se amesteca continu pana zmeura incepe sa isi lase suc, apoi se lasa sa fiarba la foc foarte mic, amestecand din cand in cand cca 10-15 minute. Se scurge sucul zmeurei rezultat prin fierbere si se pune deoparte pentru una din creme. Restul se da prin sita pentru a sa obtine piureul de zmeura prin indepartarea samburilor.

Se pune gelatina la hidratat in cca 50 ml de apa . Se pune o foaie de blat pe un platou, se pune inelul tavii de tort in jurul ei . Se topeste gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj . Circa 1/3 din gelatina se amesteca cu crema de mascarpone (cea mai multa). Restul de gelatina se amesteca cu siropul de zmeura oprit mai devreme si se adauga totul la crema de mascarpone ( cea mai putina).

Se pune crema de mascarpone peste primul blat, nu toata, se opresc circa 7-8 linguri pentru imbracat tortul. Se pune cel de-al doilea blat, apoi crema roz cu siropul de zmeura. Deasupra vine cea de-a treia foaie de blat. Se da la frigider pentru minim 2 ore. Se amesteca apoi crema de mascarpone oprita (cele 7-8 lg) cu frisca ramasa si se da la frigider. Tot acolo se pastreaza si jeleul de zmeura. Dupa cele 2 ore (sau mai mult) se imbraca tortul cu crema de mascarpone si frisca.
Deasupra se pune jeleul de zmeura in care s-am pus plicul de tort gelee preparat conform indicatiilor de pe ambalaj cu cca 3-4 lg de apa. Se orneaza dupa preferinta, posibil cu fulgi de cocos si zmeura. Se da din nou la rece.

Sursa : http://www.edithskitchen.ro/2009/12/tort-cu-zmeura-si-mascarpone.html

As vrea sa particip la concurs si sa testez produsele Philips pentru ca nu dispun de mult timp, sunt insarcinata si mai am un copil mic iar aceste produse cred ca mi-ar usura mult munca in bucatarie.


Tortul cu zmeura se serveste rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce